U ovotjednom izdanju kviza Tko želi biti milijunaš natjecala se Željka Kavčić iz Pule. U prethodnoj emisiji je osvojila 2500 eura. Potrošila je tada i dva džokera - pomoć publike zatrebala je na petom pitanju jer nije bila sigurna koju je rock-grupu obilježila pjesma The Final Countdown, dok je džoker "pola-pola" iskoristila na osmom pitanju u kojem se tražio hrvatski grad u kojem je djelovao talijanski graditelj Onofrio della Cava.
Došla do 18.000 eura
Ovotjedno izdanje kviza započela je točnim odgovorom na deseto pitanje - znala je da je autorica dječjeg romana Male žene Louisa May Alcott, što joj je donijelo minimalno osvojenih 5000 eura. U nastavku igre Željka je ponudila još jedan točan odgovor - znala je da u havajskom jeziku sve riječi završavaju samoglasnikom, čime je osvojila 10.000 eura.
"Koliko država priznaje Charlesa III. za svog vladara?" glasilo je 12. pitanje na kojem je Željka posumnjala kako je odgovor A: 15 država točan, ali je za potvrdu posegnula za posljednjim džokerom. U pomoć je pozvala brata, koji bi se odlučio za isti odgovor iako nije 100% siguran. Željka je odlučila riskirati i osvojila je 18.000 eura.
Odustala na 13. pitanju
Ipak, izvrsnu Željkinu igru zaustavilo je 13. pitanje za 34.000 eura. Željka, naime, nije bila sigurna u vrstu gljive čiji je latinski naziv Amanita caesarea, pa je odustala i zadržala osvojenih 18.000 eura. Biste li vi znali odgovor?
*NE GLEDAJ PRIJE NEGO ŠTO RIJEŠIŠ KVIZ!
Pojašnjenje odgovora
Blagva, kneginja, blagar, đordani, gospa, rujnica, knez, rudnjača, žula ili škripac (lat. Amanita caesarea) je poznata jestiva gljiva prirodno prisutna u južnoj Europi. Evo nekoliko zanimljivosti:
- Povijest i naziv: Blagva je dobila ime "caesarea" jer se smatralo da je bila omiljena među rimskim carevima. U antičkom Rimu, smatrana je delikatesom i često je bila poslužena na carskim obrocima.
- Izgled i boje: Blagva je vrlo prepoznatljiva po svom jarkom narančasto-crvenom klobuku, što je čini lako uočljivom u šumama. Stabljika je bjelkasta s narančastim prstenom, a na vrhu klobuka često se mogu vidjeti bijele točke.
- Jestivost: Blagva se smatra delikatesom među gljivarima, a njezin mesnati, sočan i slatkast okus vrlo je cijenjen u kuhinji. Može se pripremati na razne načine, uključujući prženje, pečenje ili dodavanje u juhe.
- Opasnost od sličnih vrsta: Iako blagva nije otrovna, postoji nekoliko sličnih gljiva koje mogu biti opasne, poput smrtonosne Amanite muscaria (crvene muhare), stoga je uvijek važno biti siguran u identifikaciju prilikom berbe.
- Prirodno stanište: Blagva raste u listopadnim šumama, osobito u blizini hrasta, kestena i drugih drvenastih vrsta. Voli topla i suha područja, pa je najčešće možete pronaći u kasnom ljetu i ranoj jeseni.
- Ljekovita svojstva: Iako nije široko poznata kao ljekovita gljiva, neki izvori sugeriraju da blagva može imati ljekovita svojstva, uključujući antioksidativna svojstva i mogućnost smanjenja upala.
- Skladištenje i čuvanje: Zbog njezine delikatne teksture, blagvu je najbolje konzumirati svježu. Ako se mora čuvati, može se sušiti, što joj omogućuje da zadrži okus i aromu.
- Blagva je ne samo kulinarska poslastica već i značajna gljiva u ekosustavu jer doprinosi razgradnji organskih tvari u šumama.