Zbog velike osude javnosti na zatvaranju OI-ja nisu prikazane scene Posljednje večere

Foto/Screenshot: YouTube/EPA

Nakon 16 dana uzbudljivih natjecanja Pariz je spustio zastor na 33. izdanje ljetnih Olimpijskih igara, na kojima je nastupilo više od 10.000 sportaša iz 206 zemalja. U videomontaži koja je jučer prikazivala najvažnije trenutke s ovogodišnjeg otvorenja izostavljene su scene kontroverzne Posljednje večere.

Izostavljena je scena Posljednje večere

Videomontaža s ceremonije otvaranja prikazuje čamce na rijeci Seine, bicikliste i druge brojne sportaše i sudionike programa, ali su izostavljene scene s drag izvođačima i drugima koji su bili kritizirani da su napravili parodiju od Posljednje večere, prenosi AP.

Podsjećamo, scena na ceremoniji otvaranja Igara 26. srpnja nalikovala je biblijskoj sceni Isusa Krista i njegovih apostola koji dijele posljednji obrok prije raspeća, ali su u njoj sudjelovali transrodni model, nekoliko drag queenova i nagi pjevač u ulozi grčkog boga vina Dioniza.

Nakon što ih je javnost osudila, organizatori su se ispričali

Organizatori ceremonije ispričali su se dva dana kasnije kazavši da nisu imali namjeru pokazati nepoštovanje prema nekoj vjerskoj skupini. Umjetnički direktor objasnio je da ta scena nije bila inspirirana kršćanskom posljednjom večerom, već poganskom gozbom povezanom s povijesnim Olimpijskim igrama.

Oglasio se i Vatikan

"Na prestižnom događaju, kada se cijeli svijet okuplja oko zajedničkih vrijednosti, ne bi trebalo biti aluzija koje ismijavaju vjerska uvjerenja mnogih ljudi", rekao je tada Vatikan.

Žena koja je glumila Krista prijavila je policiji prijetnje smrću

Kanije se oglasila i Barbara Butch, žena koja je glumila "Krista" na otvorenju Igara i ispričala da je morala prijaviti policiji prijetnje koje je dobivala. 

"Od ceremonije otvorenja Olimpijskih igara u Parizu umjetnica, DJ i aktivistica Barbara Butch našla se na meti radikalno nasilne kampanje koja se sastoji od internetskog uznemiravanja i klevetanja", izjavio je u službenom priopćenju njen odvjetnik Audrey Msellati. Dodao je da joj se prijetilo smrću, mučenjem i silovanjem te da je bila na meti brojnih antisemitskih, homofobnih, seksističkih uvreda.

Uslijed burne reakcije javnosti djeluje da su organizatori Igara ipak odlučili potpuno izbaciti ovaj dio iz montaže s najvažnijim trenutcima ceremonije otvorenja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.