Zbog endometrioze su stopirale karijere i patile godinama: "Skoro sam izgubila život"

Foto: Press

KRONIČNA neizlječiva bolest, koja pogađa 1 od 10 žena u svijetu, uzrokuje mnogo boli, patnje, ponavljajućih operacija, ali i problema s plodnošću, zbog čega mnoge oboljele žene prolaze izazove privatno i poslovno.

Slavna pjevačica Halsey prije nekoliko godina podijelila je s obožavateljima bolnu vijest da je prolazila spontani pobačaj tijekom nastupa na pozornici i da se bori s endometriozom. Endometrioza je stanje pri kojem tkivo slično sluznici maternice raste izvan maternice i može zahvatiti gotovo svaki organ u tijelu.

"Liječnici umanjuju naša iskustva kad nam treba pomoći. Cijeli moj život majka mi je govorila da žene u našoj obitelji imaju bolne mjesečnice. To je bilo nešto za što je ona mislila da se s tim trebamo nositi. Kad sam krenula na turneje, koncerte i putovanja, stres je pojačao simptome i mjesečnice su mi bile puno gore. Padala sam u nesvijest cijelo vrijeme. Postavili su mi krivu dijagnozu, tvrdili su da patim od kroničnog umora i tjeskobe, tvrdili su da padam u nesvijest jer sam tjeskobna", ispričala je Halsey.

Komičarka Amy Schumer, manekenka Chrissy Teigen, fitness kraljica Kayla Itsines također su javno progovorile o svojim bolnim iskustvima s endometriozom, a i kod nas je prerano preminula pjevačica Kasandra prošle godine otkrila da se godinama borila s teškom endometriozom.

Inicijativa I ja sam 1 od 10

Iako se o endometriozi nije ranijih godina mnogo pisalo, u zadnje dvije godine su se intenzivirali tekstovi o ovom potencijalno opasnom zdravstvenom stanju. Index će to nastaviti činiti kao medijski podupiratelj inicijative I ja sam 1 od 10, iza koje stoje tri žene koje boluju od najtežeg stadija ove podmukle bolesti, a to su: Valerija Đurđević, Maja Vodopić i Nika Bašić Bunić.

Valerija Đurđević, diplomirana ekonomistica, spisateljica i supruga osnivača Colonije Borisa Đurđevića, boluje od endometrioze 15 godina.

"Godinama sam patila od bolnih menstruacija, a bol se proširila na ostatak mjeseca. Imala sam učestale urinarne infekcije i fantomske bolove u zdjelici, osobito tijekom odnosa, uriniranja i defekacije. Dvije godine sam lutala po liječničkim ordinacijama. Obišla sam valjda 10 različitih ginekologa, a na hitnoj sam završavala vrlo često. Tek na rutinskoj operaciji mioma utvrdili su mi endometriozu III. stadija", priča Valerija.

O svojoj dugogodišnjoj borbi s endometriozom, koja je rezultirala trećom operacijom, odnosno kompleksnim zahvatom koji je učinila prije nekoliko mjeseci u Francuskoj, pri čemu su joj zbog endometrioze morali odstraniti 12 cm debelog crijeva, Valerija je govorila u velikoj ispovijesti zajedno s Ivanom Kindl, koja je na putu da na vrijeme učini adekvatan zahvat u prvom Referentnom centru Ministarstva zdravstva za endometriozu u Hrvatskoj otvorenom pri Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb koju vodi docent dr. sc. Mario Ćorić.

Kad je obrtnica i vlasnica kozmetičkog salona Maja Vodopić prošle godine istupila u javnost sa svojim potresnim iskustvom o borbi s endometriozom, Valerija je odmah kontaktirala Maju te su se dogovorile da će pokrenuti nešto u Hrvatskoj. Udružile su se, pokrenule peticiju I ja sam 1 od 10, a u mjesec dana prikupile su 3500 potpisa žena koje imaju endometriozu. Ako ste iz Hrvatske i bolujete od endometrioze, potpišite peticiju ovdje.

U Hrvatskoj bi od endometrioza moglo bolovati i do 100.000 žena

"Brojke su puno veće. Procjenjuje se da endometrioza pogađa 1 od 10 žena u svijetu, tako da bi to moglo biti i do 100.000 žena u Hrvatskoj. Ja sam zbog ove opake bolesti s kojom se borim 25 godina, prošla 5 operacija, izgubila sam jajnik, maternicu i bubreg. Uz to, moja karijera privatnog obrtnika je patila, zbog čestih bolovanja gubila sam zaradu i klijente.

Endometrioza, iako benigna, može biti vrlo opasna. Ako se na vrijeme ne detektira, širi se i ponaša kao rak, uništavajući organ po organ. Zato sam se udružila s Valerijom Đurđević, da podignemo svijest i izborimo se za veća prava i bolju medicinsku skrb, a nedavno nam se kao treća članica pridružila Nika Bašić Bunić te planiramo osnovati i Udrugu žena oboljelih od endometrioze s ciljevima koje smo navele u peticiji", pojašnjava Maja.

"Bolovanje dulje od 42 dana, bolja dijagnostika, edukacija liječnika, Hrvatski dan endometrioze koji će biti izglasan u Saboru, zamrzavanje jajnih stanica i tkiva jajnika, grupe podrške, medijska kampanja, lista ciljeva je duga. Veliki je posao pred nama, oboljele žene nas trebaju", nastavlja.

"Skoro sam izgubila život zbog te bolesti"

"Morala sam prekinuti dinamičnu karijeru prije 5-6 godina jer me bolest prikovala za krevet većinu mjeseca i preusmjeriti posao na kreativan rad od kuće. Pisala sam romane, stihove za pjesme, scenarije za TV, bila bih sretna da sam imala grupu podrške ili mogućnost duljeg bolovanja u tom periodu. Hvala Bogu, sada se oporavljam od kompleksne operacije u Francuskoj i ponovno se počinjem osjećati dobro. Trenutno radim 3 posla, baš kao nekada, prije nego se endometrioza razmahala, i uživam u tome. Dobila sam svoj život nazad", ističe Valerija.

Nika Bašić Bunić, magistra politologije i kći legendarnog glumca Relje Bašića, nedavno je priznala da je skoro izgubila život zbog endometrioze.

"Moja prva menstruacija bila je strašno bolna. Sjećam se, bio je Badnjak, mama me pokušavala utješiti", govori Nika, dodajući da su joj menstruacije bile strahovito bolne i da bi često završavala na hitnoj. "To su bili grčevi koji bi me držali po šest sati u komadu, a tablete ih ne bi ublažile", prisjetila se. 

Nika je u jednom trenutku spala na 40 kilograma i jedva je hodala, a od dugogodišnjeg trpljenja bolova stradalo joj je srce. Tijekom vrlo kompleksnog zahvata nehotice joj je probušena važna žila te je gotovo iskrvarila. Srećom, preživjela je, ali već mjesec dana nakon operacije ponovno je imala iste bolove i osjećala se kao da se sve vratilo na staro. Tada je doznala za tim u Petrovoj koji se bavi isključivo endometriozom - za doc. dr. sc. Marija Ćorića i dr. med. Mariju Gregov, specijalisticu ginekologije i opstetricije. 

"Ako spasimo samo 1 život, spasit ćemo svijet"

"Osobno, bolujem 22 godine od endometrioze, prošla sam slično kao Valerija i Maja. Mnoge od nas dijelimo slične sudbine. Mlade žene koje trpe stravične bolove ne znaju kome se obratiti, sustavna komunikacija je dosta loša. Zato sam se pridružila mojim endo-sestricama Valeriji i Maji, da zajedno učinimo nešto za sve oboljele u Hrvatskoj. Žene oboljele od endometrioze trebaju znati da nisu same i da imamo stručnjake za ovo opasno stanje, a to je odličan tim u Petrovoj predvođen docentom Ćorićem", naglašava Nika.

"Tijekom 2016. boravila sam u Los Angelesu, na eventu jednog alternativnog iscjelitelja, upoznala sam slavnu pjevačicu iz 80-tih, Debbie Gibson. Ona mi je prišla kad je čula da imam endometriozu te mi je rekla da je morala prekinuti karijeru radi toga. Drago mi je da unazad par godina svjedočim njenom glazbenom povratku. Ova bolest želi oduzeti ženama pravo na obitelj, na posao, na normalan život, to želimo promijeniti", dodaje Valerija. 

"Ako spasimo samo 1 život, spasit ćemo svijet", zaključile su Valerija Đurđević, Maja Vodopić i Nika Bašić Bunić, tri hrabre endo-sestre, kako oboljele od ove bolesti međusobno jedna drugu nazivaju, koje će se boriti za prava oboljelih žena u Hrvatskoj. Njihov su rad podržali Referentni centar Ministarstva zdravstva za endometriozu i Hrvatsko društvo za endometriozu.

*****

Ako imate izrazito bolne menstruacije zbog kojih ne možete normalno funkcionirati i trebate uzimati veće količine analgetika, ako imate bolove tijekom snošaja, bolove tijekom stolice (naizmjenično zatvore i proljeve), bolnu i čestu nadutost, učestale upale mokraćnog mjehura, moguće je da imate endometriozu.

Javite se u Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, gdje djeluje ekspertna Ambulanta za endometriozu. Pacijentice onamo šalju liječnici primarne zaštite ili se same javljaju, a kontakt email za narudžbu je: predbiljezbe.cef.gin@kbc-zagreb.hr, brojevi telefona: 01/4604 723 i 01/4604 791.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.