Zaštitar koji je nacrtao oči na slici od 6.6 milijuna kn: Budala sam, da sam bar znao

Foto: Profimedia

OTKRIVEN je identitet zaštitara koji je prije nekoliko dana u jednoj ruskoj galeriji kemijskom olovkom crtao po slici Tri figure, koja je vrijedna 740.000 funti (više od 6.6 milijuna kuna). Riječ je o nekadašnjem ratnom heroju odlikovanom za vojnu hrabrost, 63-godišnjem Aleksanderu Vasilievu, piše Daily Mail.

Naime, nacrtao je oči na inače praznim licima na slici umjetnice Anne Leporskaye. Umjetnina je bila dio apstraktne izložbe u Predsjedničkom centru Borisa Jeljcina u Ekaterinburgu.

"Budala sam jer sam to napravio", priznao je zaštitar koji je nakon incidenta dobio otkaz. Ispričao je što ga je navelo da uništi kultnu sliku.

"Učenice su mi dale kemijsku i nacrtao sam oči"

"Ali da budem iskren, nisu mi se baš svidjele slike na izložbi, ostavile su težak dojam na mene. Pokušao sam proći pored njih bez da ih uopće gledam. Ali, primijetio sam kako ljudi reagiraju na njih, a onda sam vidio tinejdžere od 16 ili 17 godina, kako stoje i raspravljaju zašto likovi na slikama nemaju oči, usta, ljepote", ispričao je. 

"U grupi su bile učenice koje su mi rekle 'nacrtaj im oči, ti radiš ovdje'. Vjerovao sam da je ta slika zapravo djelo tih mladih ljudi. Pitao sam ih 'jesu li ovo vaši radovi'. Na to su mi odgovorile potvrdno. Dale su mi kemijsku, nacrtao sam oči. Mislio sam da je to bio dječji rad", dodao je. Tvrdi kako nije imao pojma koliko je ta slika vrijedna.

"Da sam barem znao da su te slike donesene iz Moskve i da su toliko vrijedne", rekao je.

Zaštitar je dobio kaznu

Podsjećamo, Alexander je skupocjenu sliku uništio na svoj prvi radni dan. Policija je zaštitara optužila za vandalizam, dobio je kaznu od 295 funti i jednogodišnju kaznu društveno korisnog rada.

Restauratorski stručnjak Tretjakovske galerije navodi da se oštećenja mogu otkloniti, a šteta na slici i troškovi restauracije procijenjeni su na 2470 funti (oko 22.000 kuna). Restauraciju mora platiti tvrtka u kojoj je radio zaštitar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.