Zakon koji svi hvale: Učenici neće moći završiti školu ako ne posade 10 stabala

Screenshot: YouTube

NA FILIPINIMA je donesen novi zakon prema kojemu učenici/studenti moraju posaditi najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu i srednju školu te fakultet, prenosi CNN.

"S više od 12 milijuna učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet milijuna učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomanata na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno provede, osigurat će da se godišnje posadi najmanje 175 milijuna novih stabala. Tijekom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala", rekao je Gary Alejano, autor prijedloga.

"Čak i uz stopu preživljavanja stabala od samo 10 posto, to bi značilo da će mladima na raspolaganju biti još 525 milijuna stabala u kojima će moći uživati kad u budućnosti preuzmu vodstvo", dodao je.

Stabla će se saditi na šumskim područjima, mangrovima i zaštićenim područjima, civilnim i vojnim područjima, zatim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave. Također, sadit će se i oko neaktivnih i napuštenih rudnika te na svim drugim prikladnim zemljištima.

Stabla moraju biti prikladna za lokaciju, klimu i topografiju područja, a prednost će imati sadnja autohtonih vrsta drveća.

Prema zakonu, Ministarstvo obrazovanja i Komisija za visoko obrazovanje bit će provedbena tijela, u partnerstvu s Odjelom za okoliš i prirodne resurse, Odjelom za poljoprivredu, Odjelom za agrarnu reformu i vladinim agencijama.

Agencije su odgovorne za osnivanje rasadnika, proizvodnju sadnica i pripremu mjesta sadnje, zatim za praćenje i ocjenjivanje sadnje te za tehničku podršku i savjetodavne usluge. Također, moraju osigurati sigurnost, prijevoz, protupožarnu zaštitu i medicinsku podršku.

Ova inicijativa je već izazvala veliku pozornost na društvenim mrežama. "Odličan potez Filipina", "Ovaj bi zakon trebalo provoditi i kod nas", "Šteta da mi još nemamo ovakav kalibar vođa", "Odlično", samo su neki od oduševljenih komentara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.