Zajedno se izgubili u šumi: U Gorskom kotaru nastale bajkovite snimke srne i srndaća

Video: Željko Raukar

U PRELIJEPOJ risnjačkoj dolini Leski, u Gorskom kotaru, kroz koju prolazi i Poučna staza Leska Nacionalnog parka Risnjak, koja je prije oko četiri desetljeća kreirana kao prvi takav turistički objekt u Hrvatskoj, snimljen je danas podugački video u kojem glavne uloge imaju srna i srndać, pripadnici najzastupljenije vrste divljači u Hrvatskoj. 

Iako se naoko čini kako je ovdje možda riječ o ljubavnoj priči, pa za koji dan će Valentinovo, puno je vjerojatnije da je u ovom slučaju riječ o sestri i bratu iz prošlogodišnjeg legla - ljubav srna odvija se naime tek u srpnju, a mladunčad, lanad, koti se u svibnju.

Mlada srna koti jedno, starije životinje dvoje pa i troje mladih. Srna (Capreolus Capreolus) je inače životinja koja pripada rodu jelena, plaha je, vitka i iznimno skladna, ženka je tridesetak kilograma teška a mužjak može doseći i desetak kilograma više, visoka je u leđima sedamdesetak centimetara a dugačka oko metar i četvrt.

Hrani se uglavnom travom i drugim raslinjem a u zimskim, snježnim uvjetima, ponajviše brsti grančice zimzelena i pase dostupne ostatke trave, uz potoke, vododerine i na sličnim mjestima te kopajući snijeg do tla. Srne su ponajviše aktivne u zoru i sumrak a gotovo su u kontinuitetu na oprezu jer im prijeti pogibelj od svih triju velikih zvijeri koje žive u Gorskom kotaru, Lici i sve zajedno u još u rijetkim dijelovima Europe: risa, medvjeda i vuka.

Ris i vuk predstavljaju gotovo latentnu opasnost dok je medvjed uglavnom opasan za lanad, za koju može biti opasna čak i lisica. Na području samog Nacionalnog parka Risnjak srne su odlično zastupljene, ali im je broj vjerojatno u regresiji, jer se na području parka sve češće viđa zvijer po kojoj je sama planina dobila ime, najveća europska divlja mačka, ris. Upravo je u Leski nedavno pronađena srna koju je ta zvijer zaklala i pojela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.