Zabrinutost u elitnom kvartu: Zbog Rundekovog videa reagirale su i Hrvatske šume

Screenshot: Facebook

DARKO RUNDEK na Facebooku je objavio video u kojem se pita zašto se sijeku stabla na zagrebačkom Tuškancu.

"To je prvo skretanje u Jabukovac, prođete kroz kiparske radionice Likovne akademije pa ravno nizbrdo u šumu. Hrvatske šume odgovaraju da se radi o rušenju bolesnih i opasnih stabala, no na njihovim svježim panjevima ni hrpama cjepanica ne vidi se bolest. Baš nas pogađa rušenje hrastova u Tuškancu", pojasnio je Rundek što se događa.

Kako se pokazalo, on nije jedini koji je primijetio sječu pa su Hrvatske šume odlučile priopćenjem odagnati zabrinutost građana.

"S obzirom na zabrinutost građana zbog uklanjanja stabala u parku Tuškanac u posljednjih nekoliko dana, Hrvatske šume žele obavijestiti građane kako je riječ o redovnom uklanjanju suhih i natrulih, prezrelih stabala koja su statički nestabilna te zbog toga potencijalno opasna za građane i imovinu na spomenutom području. Proizvodnja sirovine kroz njegu i obnovu jedan je od temeljnih zahvata brige o šumama te se provodi u skladu sa svim zakonskim propisima koji uređuju ovo područje", poručili su i dodali da se stara stabla uklanjaju "s ciljem povećanja kvalitete i vrijednosti šuma te njihovog zdravlja i vitalnosti".

"Na taj se način održava prirodna struktura šume te se osigurava stabilnost, biološka raznolikost, ali i produktivnost, što podrazumijeva i mogućnost kvalitetnije prirodne obnove. Hrvatske šume razumiju zabrinutost građana koju može izazvati uklanjanje stabala u jednom od najljepših zagrebačkih parkova, no naglašavamo kako je riječ o redovnom načinu održavanja šuma kako bi se pravovremeno spriječile ozbiljne posljedice po okoliš, ljude i imovinu. Spomenuto je radilište obišla i nadležna Šumarska inspekcija, koja nije imala primjedbi na provedene radove", dodali su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.