Zaboravite samo šunku, u Dalmaciji i Istri Uskrs miriše na nešto drugo

Foto: Shutterstock/AI

Sadržaj nastao u suradnji s: Tommy

Uskrs u Hrvatskoj ne miriše svuda jednako. Iako nam je to već poznato, svake godine iznenadi raznolikošću.

Dok se u kontinentalnim krajevima za blagdanski stol najčešće pripremaju kuhana šunka u kruhu, francuska salata i pečenja iz pećnice, uz more, od Dalmacije do Istre, dominiraju janjetina ispod peke, pršut, špaleta, domaći sirevi i vina koja se toče bez puno ceremonije.

Istražili smo kako Uskrs izgleda u regijama u kojima se još uvijek kuha po tradiciji i sjećanju, a ne samo po receptima s Instagrama. Iako se čini da dobar uskrsni stol zahtijeva sate pripreme i planiranja, danas se sve, od svježih jaja, mesa i povrća do vina i slastica, pa i gotovih jela, može pronaći na jednom mjestu.

Trgovački lanac Tommy je, uz veliku uskrsnu blagdansku ponudu, pripremio i proizvode koji olakšavaju pripremu svih recepata, a mi smo istražili što se jede oko Jadrana.

Slano, hladno, šareno: predjela koja najbrže nestanu

Prije glavnog jela ili uz njega, gotovo svaka kuća u Dalmaciji i Istri iznese blagdansku platu. Narezani pršut, sir, masline, komadići kuhanih jaja i pokoja rotkvica, idealno sve složeno na drvenu dasku ili dobar porculanski set.

U pozadini se hladi francuska salata, nezaobilazna blagdanska zvijezda svakog stola. Neki je prave s graškom, krastavcima i jabukom, drugi se zaklinju u verzije bez njih, ali svi znaju da je najbolja kad odstoji preko noći.

U Dalmaciji se, uz pršut i sir, nerijetko iznese i domaća pašteta od tune ili bakalara, koja se pripremi dan ranije, baš kao i francuska salata. Ove paštete, često pripremljene s dodatkom maslinovog ulja, češnjaka i začinskog bilja, služe se kao namaz na svježem kruhu ili prepečencu, što daje morski štih blagdanskom stolu.  

Ilustracija: Shutterstock

Tu se na stolu nađe i soparnik, tradicionalno jelo iz Poljica koje je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu. Riječ je o tankom tijestu punjenom blitvom, lukom i peršinom, koje se peče na otvorenom ognjištu. Nakon pečenja soparnik se premazuje maslinovim uljem i češnjakom, što mu daje poseban okus.

U Istri se često poslužuje i fritaja sa šparogama, jednostavno jelo od jaja i popularnog samoniklog bilja koje se upravo u travnju bere po šumarcima, a simbolizira početak proljeća. Fritaja je često prva stvar koja se servira. Dok se meso još peče, netko u kuhinji brzo okrene jaja i šparoge na maslinovom ulju. U nekim se kućama dodaje i komadić pancete, a ponegdje i kap mlijeka za mekšu teksturu.

Nedeva je autohtono jelo sa sjevera Istre koje se priprema od starog kruha, sira, jaja i začina. Tradicionalno se kuha u kokošjoj juhi i poslužuje kao prilog uz glavno jelo, poput kuhanog mesa iz juhe. Međutim, u nekim obiteljima nedeva se poslužuje i kao samostalno jelo, posebno kad se priprema u većim količinama ili uz dodatak umaka

Blagdanski stol okuplja sve generacije, a svaki zalogaj nosi dozu nostalgije. Dok se tanjuri pune, iz boce se toči vino, u Dalmaciji često plavac, a u Istri malvazija ili teran. Ako ne znate što poslužiti uz sir s pladnja, Tommy ima super ponudu vina i delicija koja nudi odlične prijedloge za sljubljivanje vina sa sirevima i narescima.

Gozba se nastavlja dobrim ručkom

Ako Uskrs ima svoje središte, onda je to ručak. I to ne bilo kakav. Na dalmatinskom stolu nerijetko dominiraju bakalar i janjetina ispod peke, lagano dimljena, začinjena grančicom ružmarina, poslužena uz mladi luk i krumpire koji su upili njezinu masnoću. Ponekad je zamjenjuje rolana lopatica, često kuhana u komadu s biljem i češnjakom ili omotana u kruh, koja nahrani cijelu obitelj i još ostane za večeru. A ako birate rolanu lopaticu umjesto janjetine, dobra vijest je da je Tommy uključio upravo te komade u aktualnu akciju - domaća janjetina, rolana lopatica, dimljena vratina uz začine, maslinovo ulje i priloge koji se slažu bez greške. 

Ilustracija: Shutterstock/AI

U Istri se, pak, tradicionalno jede špaleta, sušena svinjska lopatica koja se prvo kuha, a zatim zapeče u pećnici.​

U nekim kućanstvima, špaleta se reže na tanke fete i prži na maslinovom ulju, a poslužuje se i kao toplo predjelo. U drugim slučajevima, može se poslužiti kao glavno jelo, posebno kad se priprema u većim komadima i peče u pećnici s prilozima poput krumpira. Također, kost od špalete često se koristi za pripremu maneštre, tradicionalne istarske juhe.​

Na kraju – slatko. Ali ne bilo kakvo

Tek nakon slanog slijede jaja, ona od čokolade i ona obojena - pisanice. Tu se nađu kroštule, tradicionalna dalmatinska otočka delicija, pazinski cukerančići, ukusna istarska povetica, koja je bliska orahnjači uz dodatak jabuka. Ipak, prostor svakog Uskrsa najviše se daje, zasluženo, sirnici i pinci, dvjema "sestrama" iz različitih krajeva koje dijele sličnu tradiciju. To je slatki kruh, često aromatiziran limunovom koricom i rakijom, u Dalmaciji se zove sirnica, a u Istri pinca. Neka vas ne zbunjuje ime "sirnica" jer ipak ne sadrži sir. Pretpostavlja se da potječe od starog načina pripreme s usirenim tijestom umjesto kvasca.

Neki ovaj desert peku danima ranije, drugi kupuju provjerenu, primjerice ručno rađenu Bobis sirnicu iz Tommyjeve ponude. Ova ručno pripremljena slastica priprema se od kiselog tijesta s pažljivo odabranim sastojcima poput maslaca i domaćih žumanjaka, a donosi okus i mekoću koji će podignuti osjećaj blagdana.

Bobis sirnica dostupna i u Tommy trgovinama
Foto: Bobis/FB

Uz pincu često ide još pokoji kolač s orasima ili makom, a stol se dodatno puni sitnicama, bombonima za djecu, prošekom za odrasle, grančicama masline i svijećama.

Tradicionalno, ali bez stresa

Iako zvuči kompleksno, uskrsni stol ne treba nikome stvarati stres. Dio tradicije danas se može brzo i jednostavno pripremiti jer postoje atraktivne blagdanske ponude. U Tommyjevoj Uskrsnoj Super ponudi tako se nalazi sve što vam treba za Uskrs: od rolane lopatice, sastojaka za francusku salatu i sirnice do tradicionalnih kolača i delikatesa. Oni koji vole kombinirati, primjerice, istarski sir uz crno vino ili šunku s domaćim kruhom, sve to mogu pronaći i u redovnom akcijskom katalogu s bogatom ponudom po super cijenama.

U konačnici, Uskrs nije fokusiran samo na hranu. On je u zvuku tanjura koji se sudara s priborom za jelo, smijehu oko stola, starim pričama i mrvicama koje ostanu na stolnjaku. A ako vas taj osjećaj vuče prema tanjuru punom tradicije, u Tommyju možete pronaći sve što vam treba za ove blagdane.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Tommy u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.