Vječni klasik opet u HNK: Romantičan, erotski i emocionalan vatromet ljubavne priče

Foto: HINA/ HNK/ Marko Ercegović

HRVATSKO narodno kazalište (HNK) Zagreb premijerno je u subotu navečer zagrebačkoj publici predstavilo još jedan nezaobilazni kazališni klasik, balet "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva, čiju je senzualnu koreografiju za središnju nacionalnu kazališnu kuću osmislio slavni francuski koreograf Patrice Bart.

Baletno djelo koje kao rijetko koje uspijeva prenijeti dubinu emocija istoimene Shakespeareove drame, jedne od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature, Bart je realizirao svojim karakterističnim rukopisom s naglaskom na karakterizaciju likova, donijevši na repertoar HNK-a Zagreb još jednu odličnu interpretaciju tog majstorskog djela, praizvedenog daleke 1938. u Brnu, u Češkoj.

Balet "Romeo i Julija" sadrži također jednu od najvećih i najvažnijih ženskih baletnih uloga, a u HNK-ovoj najnovijoj produkciji toga djela, šestoj u povijesti te institucije i prvoj od 2002., Juliju je graciozno, lagano i tehnički ispolirano nosila Iva Vitić Gameiro.

Njezina je Romea utjelovio Andrea Schifano, Tibalda Guilherme Gameiro Alves, Groficu Capuleti Natalia Horsnell, Mercuzija Tomislav Petranović, Benvoglija Takuya Sumitomo, Parisa Duilio Ingraffia, Grofa Capuletija Azamat Nabiullin, Groficu Montecchi Milka Hribar Bartolović, Grofa Montecchija Andrej Izmestjev, a Rosalindu Rieka Suzuki.



No, riječ je o baletu golema ansambla, koji je na pozornici HNK-a Zagreb, u romantičnom, erotskom i emocionalnom vatrometu ljubavne priče tragičnih veronskih ljubavnika okupio vjerojatno čitav baletni ansambl toga teatra.

Premijerom je ravnao maestro Nikša Bareza, a Bartove dramatske i koreografske interpretacije slavnoga predloška upotpunio je autorski tim koji su još činili scenografkinja i kostimografkinja Luisa Spinatelli i Deni Šesnić, koji je oblikovao svjetlo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.