VIDEO Prepoznajete li hrvatskog pjevača koji sad svira na ulicama Trsta?

Foto: Instagram

Kako onaj citat kaže: Možete lagati nekim ljudima neko vrijeme, ali ne možete lagati svim ljudima sve vrijeme.

Upravo to se događa interesnim grupama naše male glazbene industrije. Novca ima, ZAMP bilježi skoro 22 milijuna eura za podjelu autorima. Autora također ne fali, ZAMP ih u bazi broji preko 15 tisuća. Nagrada za njih isto ima napretek, što HDS ZAMP zna jer ih većinom sam i financira te ih njihovi istaknuti članovi redovno dobivaju. Postavlja se pitanje:

Gdje idu te pare?

U posljednjih nekoliko mjeseci dolazi nam sve više alarmantnih izjava domaćih glazbenika koje pokazuju koliko je suluda razlika između medijske prezentacije i stvarnog financijskog stanja mladih i perspektivnih mladih nada, koje će baštiniti našu pop kulturu. Parafraziram medije, naravno. Ja za većinu njih mislim da imaju toliko malo karizme da ne bi prodali palačinku na Makarskoj rivijeri usred sezone.

A možda bismo ih mogli vidjeti tamo ove godine, ali ne na pozornici. Priča iz naslova je:

Marko Kutlić viđen je kako svira Stinga na ulicama Trsta.

To možda ne bi bilo tako čudno ako uzmemo u obzir da je njegov status "vodeće mlade nade" (opet, mediji) stvoren umjetno: od pjevanja u Pravilima igre preko dokumentirane rastave i veze s kolegicom Nelom Đinđić (koja je u top 10 najemitiranijih već dva tjedna, usput budi rečeno!) pa sve do rebrandinga u plavokosog Casanovu, koji dolazi na veliki koncert u Tvornici u sponzorskom Fordu Mustangu.

Zahvaljujući izjavi da je "zbario 10 cura u jednoj večeri tako što im je uletio rečenicom MI CHIAMO MARCO" i posljedičnim krindž postupcima, pravo je čudo da mu je Ella Dvornik uspjela ukrasti Blammy pred nosom.

>>Blammy 2023.: Tko se najviše izblamirao ove godine?

I da, to na snimci je stvarno on. Kruže priče da se odlučio okušati u inozemstvu! Na službenim stranicama Grada Trsta nalazi se popis uličnih svirača, a na njemu je vidljivo da je imao 11 nastupa u zadnjih 5 dana. Nikad nećete pogoditi koje je umjetničko ime izabrao.

Želim mu najveću sreću, ali što li će ove godine Ella Dvornik napraviti da mu oduzme Blammy, pitam se.

Ali natrag na temu: kako izvođač koji je imao emitiranja u rangu ovih što zarade po 150-300 tisuća kuna godišnje odjednom svira na ulici? Zadnju gažu prije Trsta imao je u Tvornici! Solo koncert!

Nema se

Vinko Ćemeraš, pobjednik HRT-ovog karaoke showa koji svi plaćamo, neki dan je izjavio da mu građevina donosi veći dio kućnog proračuna i da od glazbe ne može živjeti. Uz tako dobru platformu, odgovornu izdavačku kuću, cijeli jedan album iza sebe i drugo mjesto na ovogodišnjoj Dori, kako je to moguće?

Alen Đuras je također nedavno rekao da ne može živjeti od glazbe. Nela Đinđić, vlasnica top 10 hita, također. ToMa, pobjednik Zagrebačkog festivala s pjesmom Aljoše Šerića, predsjednika Nadzornog odbora HDS ZAMP-a, također odrađuje sve od TLZP angažmana do vjenčanja ne bi li podržao svoje glazbene snove, od kojih još ne može živjeti.

Ali dobro, većina njih je na sceni tek 8-10 godina i nemaju značajan autorski opus niti su legitimirani od struke kojekakvim nagradama koje potvrđuju kvalitetu. Drugim riječima, možda su jednostavno grozni i to je to!

Ali što ćemo s priznatim glazbenicima?

J. R. August (op. a.: J. R. se čita kao da je na engleskom, a August kao da je na hrvatskom) vlasnik je dva albuma i opće priznat od trule hrvatske kritike kao glazbeni genijalac zahvaljujući estetskim odlukama kojima imitira ambijentalne bardove poput Nicka Cavea i tome što se prerušio u Isusa na križu dok pjeva ove predivne stihove iz dubine duše i poetskog dosega civilizacije: "I am horny, oh, so horny / I could do things to you / that you would find so repulsive / I am horny, oh, so horny."

Sad kad znamo o kakvom se vrhuncu radi, taj isti J. R. August izjavio je da je poražavajuće da on uz 10 osvojenih Porina i dalje ne može živjeti od glazbe.

Ok, Josipe, zašto bi nas bilo briga?

Hvala na pitanju, dragi čistokrvno hrvatski čitatelju Indexa! Imam nekoliko protupitanja, sva su primjenjiva na sve ovisno o tome koliko ste skloni dobrobiti zajednice, ali pronaći ćete se negdje.

Ako ste roditelj: razmislite zašto vaša djeca nemaju kulturalno značajnu hrvatsku glazbu kao što ste imali vi u mladosti te zašto morate kukati zbog trap smeća i uvoza s istoka, Je li vam to ok?

Ako ste mlada osoba: zašto se glazbom koja se radi na vašem jeziku ne možete ponositi? Zašto među vašim suvremenicima nema nijednog glazbenika čije su pjesme svevremenski klasici koji utječu na vaša (i općenito) razmišljanja, stavove i poboljšavaju vam doživljaj života? Zašto već dvadeset godina nemamo nijednog novog glazbenika koji ne dodaje glazbi vrijednost iznad one komercijalne?

Ako ste glazbenik: gdje su vaše pare? Zašto udruge koje kažu da su stvorene zbog vas ne rade ništa da bi vama bilo dobro? Zašto istaknuti članovi tih udruga žive fenomenalno? Što je s tim sustavom radijskog uzorkovanja? Zašto jedna osoba drži sve značajne radijske brendove? Zašto se svi boje pričati o tome? Zašto nitko nije podržao kolegu Lockrooma, koji nije bio ni nominiran za producenta godine na Porinu? Idite na Fokuskontrol i Oneplayed, izračunajte koliko ste emitirani za zaradu koju znate da imate, a zatim usporedite koliko zarađuju čelnici udruga kojima je zdravlje hrvatske glazbe svrha postojanja.

Iznenadit ćete se kako se podijele ona 22 milijuna, a i oni će se iznenaditi ako ih to budete pitali na skupštini. Jedna se održava za oko mjesec dana. Pozabavite se svojom budućnošću.

>>Miroslav Škoro vs. Josip Bošnjak

>>Top 5 najdegutantnijih Porina 2024.

Pročitajte više