VIDEO Đoković obišao kontroverzne bosanske "piramide", fanovi mu poklonili kristal

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

NAKON što je odsjeo u hotelu na Trebeviću, najbolji tenisač svijeta Novak Đoković otišao je u Visoko gdje je obišao bosanske "piramide". Njegov dolazak na poziv osnivača Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića izazvao je veliku pažnju kako medija, tako i fanova, piše Klix.ba.

Đoković je s ovacijama dočekan ispred ulaza u Park Ravne, a brojni obožavatelji čekali su kako bi se fotografirali s njim. Poklonili su mu na odlasku i kristal koji će ga podsjećati na Visoko i bosanske "piramide".

Inače, teorija o bosanskim piramidama je pseudoarheološka teorija koja pretpostavlja da su brdo Visočica i još dva obližnja brda u okolici Visokog zapravo divovske piramide izgrađene ljudskom rukom unutar razdoblja između 12.000 i 500 godina prije Krista, a autor joj je upravo Osmanagić. Znanstvene činjenice te autentična arheološka i geološka istraživanja upućuju na to da su brdo oblikovali isključivo geološki mehanizmi, a Osmanagićev projekt ne podržava stručna zajednica.

Znanstvena istraživanja na lokalitetu pokazuju da piramide ne postoje, a Europska udruga arheologa 2006. je godine izrazila kritiku na račun vlasti koje su teoriju o piramidama podupirale i financirale.

Đoković je u Bosnu i Hercegovinu stigao s roditeljima, a trebao bi ostati do srijede. Petog srpnja trebao je igrati ekshibicijski meč protiv Damira Džumhura, no zbog pojave koronavirusa njegov Adria Tour je otkazan pa se meč nikad nije održao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.