"Vi ste naš seizmički senzor": Hrvati nakon današnjeg potresa oborili rekord EMSC-a

Foto: EMSC/LastQuake

POTRES magnitude 2.9 dogodio se danas u 10 sati i četiri minute s epicentrom devet kilometara sjeverno od Zagreba, objavila je Seizmološka služba. Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je na Twitteru da su Zagrepčani oborili rekord po broju dojava koje su poslali nakon potresa.

Otkrili su da su Hrvati neposredno nakon potresa njihovu aplikaciju otvorili više od 10.000 puta. "Vi ste naš seizmički senzor. Kada osjetite podrhtavanje i pokrenete aplikaciju LastQuake, znamo da se potres dogodio", napisali su na Twitteru.

10.000 otvaranja aplikacije, 5500 dojava

EMSC je objavio i da su primili 5500 dojava u roku od pet minuta nakon potresa. Za ovu jačinu potresa, to je rekord, piše EMSC.

"Ali vi ste ponovno oborili rekord: prikupili smo 5500 dojava unutar prvih 5 minuta nakon potresa M2,7-M3! Vjerojatno bismo iz dojava mogli vidjeti promjene gustoće naseljenosti u Zagrebu. Hvala na povjerenju i čuvajte se", piše EMSC. Ispričali su se i zbog kašnjenja obavijesti.

"Našim prijateljima i korisnicima u Zagrebu. Kad je posljednji potres pogodio grad prije 40 minuta, upravo smo oživljavali našeg Twitter bota koji je odlučio uzeti slobodan vikend! To objašnjava kašnjenje naše objave! Oprostite zbog ovoga", napisali su.

Seizmolog Seizmološke službe RH Krešimir Kuk izjavio je da je epicentar potresa, koji se osjetio na širem zagrebačkom području, bio kod Markovog Polja, a osim što se široko manifestirao i zabrinuo građane, nije izazvao nikakve štete. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.