Veliki vodič kroz Eurosong: Kada nastupa Baby Lasagna, kako se bira pobjednik...

Foto: EPA

Eurovizijski tjedan je počeo. Polufinala su na rasporedu u Malmö Areni 7. i 9. svibnja, dok je finale u subotu, 11. svibnja. Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu predstavlja Baby Lasagna, koji je uvjerljivo prvi na eurovizijskim kladionicama. Uz njega, favoriti su Nemo iz Švicarske, predstavnice Ukrajine, Angelina Mango iz Italije te Nizozemci. 

Uoči Eurosonga donosimo vam veliki vodič kroz natjecanje - kada nastupa Baby Lasagna, koji je redoslijed nastupa, tko su voditelji, kako se bira pobjednik, gdje gledati prijenos...

Koji je redoslijed nastupa?

Prvo polufinale (7. svibnja)

1. Cipar

2. Srbija

3. Litva

4. Irska

5. Ukrajina

6. Poljska

7. Hrvatska

8. Island

9. Slovenija

10. Finska

11. Moldavija

12. Azerbajdžan

13. Australija

14. Portugal

15. Luksemburg

U prvom polufinalu od velike petorke i domaćina, koji direktno idu u finale, nastupaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Švedska. 

Drugo polufinale (9. svibnja)

1. Malta

2. Albanija

3. Grčka

4. Švicarska

5. Češka

6. Austrija

7. Danska

8. Armenija

9. Latvija

10. San Marino

11. Gruzija

12. Belgija

13. Estonija

14. Izrael

15. Norveška

16. Nizozemska

U drugom polufinalu od velike petorke nastupaju Francuska, Španjolska i Italija.

Finale (11. svibnja)

U velikom finalu natjecat će se 26 najboljih pjesama, među kojima su i države koje su direktno prošle u finale - Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Velika Britanija te prošlogodišnja pobjednica Švedska. Redoslijed nastupa u finalu objavljuje se nakon drugog polufinala kada su poznati svi finalisti. 

Gdje gledati?

Hrvatska radiotelevizija prenosit će sve tri večeri, a natjecanje se može pratiti i na platformi HRTi. Sve tri večeri (7., 9. i 11. svibnja) emitiraju se na HTV-u 1 od 21 sat. Grad Zagreb prvi put organizira javno gledanje finala Eurosonga u subotu s početkom od 20 sati na Europskom trgu. 

Za sve koji ne mogu pratiti Eurosong na određenom televizijskom kanalu u svojoj zemlji, prijenos će biti i na službenom YouTube kanalu Eurosonga. 

Tko nastupa u show programu?  

U prvom će polufinalu Benjamin Ingrosso izvesti neke od svojih najvećih hitova. Ingrosso je jedna od najvećih pop zvijezda u Švedskoj, a prethodno je predstavljao Švedsku na Eurosongu 2018. u Lisabonu s pjesmom Dance You Off. 

Druga polufinalna večer obećava "najveću pjesmu na svijetu za zajedničko pjevanje", tvrdi web stranica Eurovizije. Nastupaju tri pobjednice Eurosonga. Helena Paparizou donijela je Grčkoj pobjedu na Euroviziji 2005. s pjesmom My Number One, a pridružit će joj se Sertab Erener, koja je odnijela pobjedu 2003. za Tursku s pjesmom Anyway That I Can. Naposljetku, pojavljuje se i švedska legenda šlagera Charlotte Perelli, pobjednica natjecanja 1999. s pjesmom Take Me To Your Heaven.

Kako izgleda pozornica?

Objavljeno je kako izgleda ovogodišnja pozornica. 

Tko su voditeljice?

Sve tri večeri vodit će holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede.

Kako glasati?

Ove godine dogodile su se i neke promjene u načinu glasanja.

U polufinalima natjecatelji ovise isključivo o glasovima gledatelja. Fanovi u zemljama koje ne sudjeluju na Eurosongu imat će gotovo 24 sata za glasanje. Glasanje za njih se otvara nakon druge generalne probe za svako polufinale i finale te ostaje otvoreno sve do početka live emisije.

Žiri za polufinala daje bodove nakon generalnih proba, no oni će se uzeti u obzir samo u slučaju da s glasanjem gledatelja nešto ne bude u redu. U finale iz svakog polufinala ulazi po 10 najboljih pjesama te "velika petorka" i domaćin.

Prvi puta poslije 13 godina glasanje u finalu će biti otvoreno netom prije izvedbe prvog finalista, odnosno produženo je vrijeme glasanja. U finalu mogu glasati gledatelji svih zemalja koje se natječu.

Pobjednik Eurosonga bira se glasovima nacionalnih žirija (49.4%) i publike (50.6%). Neće biti promjene u prezentaciji rezultata. Ako prvo i drugo mjesto bude izjednačeno po broju ukupnih bodova, pobjednik je onaj kojem je publika dala više bodova.

Tko je u stručnom žiriju? 

Stručni žiri čini pet članova iz svake od 37 zemalja koje se natječu. Članovi žirija su stručne osobe koje dolaze iz glazbene industrije i imaju relevantno profesionalno iskustvo. Oni nastupe i pjesme ocjenjuju po sljedećim kriterijima: skladba i originalnost pjesme, kvaliteta izvedbe na pozornici, vokalni kapacitet izvođača te generalni dojam izvedbe. 

Pročitajte više