Valmar jazz i drugu godinu za redom oduševio ljubitelje vrhunske glazbe

Jazz opet stanuje u Poreču i u svojoj je drugoj godini još i bolji nego lani. Svima koji su prošle godine došli na otok Sv. Nikole i nakon godinu dana svježe su uspomene na vrhunske glazbenike koji su ljubitelje jazza bacali u glazbenu ekstazu. Nakon što je zatvoren prvi Valamar jazz festival organizatori su imali pred sobom vrlo težak zadatak: organizirati još bolje drugo izdanje. I nakon tri večeri, svima je jasno: uspjeli su! Drugi Valamar jazz festival vrhunski je glazbeni događaj i publika je to prepoznala.

Nakon uvodnog koncerta u srijedu, u prepunom Lapidariju zavičajnog muzeja Poreštine, na kojem nam je Massimo Savić nadahnuto izveo pregršt jazz standarda i svojih uspješnica u jazz maniri, uz pratnju Valamar jazz banda, pod vodstvom Rovinjskog pijanista Kristiana Terzića, glavni program festivala je u četvrtak otvorila "domaćica" festivala i hrvatska jazz heroina Tamara Obrovac koja je publici predstavila svoj album Madirosa. Da taj koncert treba opisati u samo jednoj rečenici, rekli bismo vrlo jednostavno: Tamara je rasturila! Naravno, u najpozitivnijem značenju toga izraza.

Tamara Obrovac i harmonikaš Richard Galliano podarili publici glazbeno savršenstvo

Eufrazijeva bazilika je od ugođaja, atmosfere i pozitivne energije "pucala po šavovima", a mnoštvo onih koji nisu uspjeli dobiti svoje mjesto u bazilici, pred ulazom su se nadali da će i do njih doprijeti taktovi Madirose. Tamara Obrovac transhistria ensemble pojačani češkim gudačima Epoque quartetom, u jednom vrlo nadahnutom koncertu su i najhladnija srca zagrijali i razveselili. Tamara i njezini glazbenici i ovaj put su pokazali da je glazba zapravo govor srca i da će svi oni koji joj se prepuste osjetiti i blagodati koje ona donosi.

Nakon emotivnog i energičnog nastupa Tamare Obrovac, publika je doživjela jedno potpuno drugačije iskustvo. Harmonikaš svjetskoga glasa Richard Galliano podario je publici  glazbeno savršenstvo koncertom koji je, nakon Tamare, dao jednu drugačiju glazbenu viziju; Richard Galliano Piazzolla Forever Septet i njihov Tango Project, sa skladbama Astora Piazzole bili su svjetski događaj kojeg je porečka publika prepoznala i uživala u njemu od prvo do posljednjeg takta, te je, stojeći na nogama dozvala glazbenike tri puta na bis.

Miguel Zenon oduševio publiku koncertom uz more
Miguel Zenón Quartet otvorio je petak svojim nastupom, na zaista prekrasnoj pozornici na samom moru, na otoku sveti Nikola. Genijalac na saksofonu je sa svojim toplim zvukom  i solo bravurama oduševio publiku koja je tražila stolicu više. U 90-minutnom koncertu portorikanski glazbenik i njegov kvartet zagrijali su otok Svetog Nikole i za još koji centimetar podigli ljestvicu kvalitete. Za dodatni ugođaj pobrinula se mjesečina, njen odsjaj na vodi, lanterne  i jastuci za sjedenje, uz samo more i naravno neizostavno osvježenje uz šank.



Zvijezda večeri Tania Maria u pratnji Viva Brazil Quarteta pokazala je zašto je se svrstava u sam vrh svjetskoga jazza i publika je na to reagirala plesom i podrškom, pjevajući na kraju koncerta uz glazbenike. Klaviristica, pjevačica i skladateljica Tania Maria već više od tri desetljeća svojim glasom, virtuoznošću na klaviru i jedinstvenom kombinacijom brazilske glazbe, jazza, funka i afro-kubanskih ritmova oduševljava publiku i predstavlja istinsku glazbenu atrakciju na pozornicama širom svijeta. Upravo to je i porečka publika imala priliku vidjeti. Maria i njezin kvartet uz glasnu podršku publike vratili su s na jedan bis te odsvirali još nekoliko klasika uz karakterističnu jazz pratnju nošenu vrhunskim pijanističkim izričajem.

Jazz je spoj glazbe i ugođaja i onoga trenutka kad proizlazi iz srca glazbenika
Ono što Valamar jazz festival čini posebnim nisu ni glazbenici, nije ni ugođaj, ni vino, nego upravo sve zajedno. I onaj tko jedanput dođe na ovaj festival zasigurno će ga s zauvijek sjećati i uvijek će mu se vraćati. Razmišljajući o Tamarinom albumu Madirosa u kontekstu Valamar jazz festivala lako možemo uhvatiti istu nit: jazz je spoj glazbe i ugođaja i onoga trenutka kad proizlazi iz srca glazbenika ima i zagarantiran put do srca slušatelja. I tu greške nema. Ukoliko još niste uživali u jazzu u Poreču, požurite i dođite večeras na koncert Tom Harrell Quinteta, a onda, da citiramo Tamarine riječi s kraja prošlogodišnjeg festivala, "dernek" u režiji najboljeg funky benda u Europi, Nils Landgren Funk Unita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.