Uznemirujuća fotografija: Hodala bosa kroz svinjac pa joj se dogodilo ovo

Foto: New England Journal of Medicine

DESETOGODIŠNJA djevojčica uhvatila je groznu infekciju na stopalima nakon što je hodala kroz svinjac bez cipela.

U izvješću objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, liječnici su predstavili slučaj mlade djevojke koja je posjetila kliniku za primarnu zdravstvenu skrb, a koja je 10 dana imala papule i lezije na nogama i nožnim prstima, prenosi Daily Mail.

Njezina obitelj liječnicima je rekla da su putovali kroz ruralni Brazil dva tjedna ranije i da se curica bosa igrala u svinjcu. Tad su joj liječnici dijagnosticirali parazitsku infekciju uzrokovanu pješčanim buhama koje se same zakopaju u kožu.

Infekcija je poznata kao tungijaza, upalna kožna bolest koju uzrokuje buha poznata kao Tunga penetrans. Te su buhe porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, a infekcija se obično javlja u zabačenim ili siromašnim područjima.

Sudeći po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ženske pješčane buhe same se zakapaju u kožu, obično u prste ili pete. Kako sišu krv, njihova tijela ubrzano rastu, što uzrokuje svrbež, upalu i bol. Također, lezije mogu uzrokovati superinfekciju, što dodatno pogoršava stanje. 

Zatim, kroz sićušnu rupu u koži, buhe liježu oko 100 jaja, koje obično padnu na tlo gdje se izlegnu. Za oko tri tjedna, parazit umre i simptomi se počinju povlačiti.

To znači da se, barem u teoriji, bolest sama povuče, sudeći po izvještaju iz 2013. godine objavljenom u magazinu PLOS Neglected Tropical Diseases.

Međutim, u područjima koja su endemična ili siromašna, ljudi su često ponovno zaraženi i mogu imati stotine ili čak tisuće pješčanih buha u svojoj koži, navode autori.

Liječenje se obično sastoji od kirurškog uklanjanja pješčanih buha i zatim primjenom antibiotika.

U slučaju djevojke iz novog izvješća, liječnici su uklonili nekoliko pješčanih buha iz višestrukih lezija i zatim liječili njezine rane, iako je nejasno točno na koji način.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.