VIDEO Profesionalni kuhar otkriva što pripremiti za božićni ručak

Novinarka: Ivana Ramić

VIdeo/Foto: Luka Šangulin

DO BOŽIĆA je ostalo sedam dana, a osim euforije, mnoge već danas hvata panika oko božićnog ručka. Blagdani su vrijeme kad se za trpezom okuplja cijela obitelj, a uloga glavnog kuhara tih dana nikome ne pada lako.

Kako bismo vam barem malo olakšali, uputili smo se u zagrebački restoran Pod zidom i upitali njihove kuhare što je najbolje pripremiti za božićni ručak.

 

Pašteta od bakalara, chef Goran Stanisavljević/Pod zidom

Sastojci:

200g bakalara
400g krumpira
Maslinovo ulje
50g češnjaka
50g lista peršina
4 lista lovora
1 dcl bijelog vina
Temeljac (od bakalara)
Limunov sok

Postupak:

Namočiti prepolovljeni bakalar, najmanje 48 sati, zatim ga očistiti, natrgati i podimiti (opcionalno). Krumpir izrezati na ploške te nasjeckati peršin i češnjak. Slagati u lonac redom: krumpir, bakalar pa začini i tako dok ne potrošite namirnice. Zatim dodati lovor i bijelo vino te kuhati tri do četiri sata. Zatim istući bakalar (ručno ili štapnim mikserom), dodavati maslinovo ulje za teksturu te dodatno začinjavati po potrebi.

 

Sastojci za pjenicu od češnjaka:

Češnjak
Parmigiano
Vrhnje za šlag
Punomasno mlijeko
Sol
Papar

Postupak:

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva Celzijevih, češnjak peći 25-30 minuta te ga zatim istisnuti do teksture paste. Zagrijati mlijeko i vrhnje, dodati parmigiano i začine, pastu češnjaka (maksimalna temperatura 70 stupnjeva Celzijevih). Zagrijanu smjesu blendati dok ne dobijete pjenicu.


 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.