Unikatne medalje za sudionike UNICEF-ove utrke Mliječna staza 2020.

Foto: M.Ilej

UNICEF-ova utrka Mliječna staza tradicionalno svake godine u rujnu okupi brojne sudionike – profesionalne i rekreativne trkače, navijače, volontere, partnere, tvrtke, institucije i poznate osobe koji zajedno doprinose ostvarenju humanitarnog cilja. Ove, četvrte po redu godine utrka Mliječna staza održat će se s ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promicanja socijalne uključenosti. Za djecu s teškoćama u razvoju presudno je da stručnu podršku dobiju od najranije dobi. Usluge rane intervencije uključuju koordiniranu, intenzivnu i individualiziranu podršku stručnjaka za djecu i njihove obitelji. 

Međutim, velikom broju djece s teškoćama u Hrvatskoj ove usluge nisu dostupne zbog čega nemaju odgovarajuće mogućnosti za učenje i napredak. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj trenutno živi 24.000 djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, a samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije.

U društvu su, štoviše, još uvijek prisutne stigma, diskriminacija i nevidljive prepreke zbog kojih djeca s teškoćama ne mogu ravnopravno sudjelovati u životu svojih zajednica. UNICEF svojom ovogodišnjom utrkom želi promijeniti percepciju javnosti i okupiti sve sudionike oko ideje da djecu s teškoćama prije svega treba promatrati kroz njihove sposobnosti. 

Stoga će medalje za ovogodišnju utrku izraditi djeca s teškoćama iz Centra za odgoj i obrazovanje "Tomislav Špoljar" iz Varaždina. Tako će svi sudionici ove godine dobiti posebnu uspomenu s utrke – unikatne, ručno rađene medalje, a učenici Centra na ovaj način aktivno sudjelovati u životu šire društvene zajednice.

Medalje se rade od gline i prirodnih boja i svatko od djece zadužen je za jedan dio izrade. Prvo je na redu valjanje gline, zatim se u nju utiskuje uzorak ovogodišnje medalje koji se potom mora izrezati. Medalja se potom obrezuje kako bi rub bio gladak, slijedi izrezivanje rupice kroz koju će se provući vrpca, bojanje i sušenje. Svaka medalja potom ide na pečenje u posebnu peć na oko 1000 stupnjeva Celzijevih, a nakon hlađenja slijedi glaziranje i ponovno pečenje.

Iz UNICEF-a su pojasnili kako će se ove godine utrka Mliječna staza održavati od 5. do 20. rujna i u tih 16 dana svatko može sudjelovati kada, koliko i kako najbolje može - trčanjem, hodanjem, u kolicima, na biciklu, romobilu, u parku ili kvartu, na treningu, planinarenju ili u šetnji, potrebno je samo prethodno se prijaviti na stranici http://www.mlijecnastaza.hr/

Polaznici centra "Tomislav Špoljar" i Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Ručno rađene medalje za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza 2020.

Polaznici centra "Tomislav Špoljar" izrađuju medalje za utrku Mliječna staza 2020.

Polaznici centra "Tomislav Špoljar" izrađuju medalje za utrku Mliječna staza 2020.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.