Umirovljenici koji nadgledaju gradilišta postali hit u Italiji, dobili su svoj naziv

Screenshot: Youtube

UMIROVLJENICI koji višak slobodnog vremena koriste okupljajući se oko gradilišta, dijeleći savjete radnicima, u Italiji su posljednjih desetak godina sve češća pojava. U Bologni za njih čak postoji i poseban izraz - umarell.

Riječ umarell na lokalnom dijalektu znači "mali čovjek", a prošle je godine službeno ušla u talijanski rječnik. Bauštela.hr piše da se ovaj naziv odnosi na "muškarce starije životne dobi koji vrijeme krate 'nadgledanjem' građevinskih radova te su često spremni ponuditi i savjet, koji umornim radnicima nije uvijek dobrodošao".

Umarelli najčešće stoje sa sklopljenim rukama iza leđa te promatraju radove. U okolnim mjestima Bologne građevinske firme sve češće na ogradama gradilišta ostavljaju prozore da umarelli mogu promatrati radove, a neke firme ih čak i honorarno plaćaju. Gradnja.rs piše da je tako grad Riccione 2015. godine izdvojio 11.000 eura za isplatu umarellima koji su nadgledali gradilište. U honorar su uračunali brojanje kamiona koji ulaze i izlaze kako bi se osiguralo da su materijali isporučeni, odnosno uklonjeni prema planovima, kao i čuvanje od krađe ako nema zaštitara.

Također, mjesto San Lazzaro di Savena, udaljeno šest kilometara od Bologne, dodijelilo je čak i nagradu "umarell godine" jednom stanovniku. Kasnije je napravljena i aplikacija za mobitele pod nazivom Umarell koja prati lokacije tekućih radova na putu i raznih gradilišta. 

Neki umirovljenici dolazak na gradilište gledaju kao zabavu.

"Za mene je dolazak na gradilište zabava. Tu provedem deset minuta, najviše četvrt sata dnevno da vidim završne radove započete prije godinu i pol dana. Boraveći ovdje naučite puno stvari, radnici nam objašnjavaju čime se bave, koje materijale koriste i odakle dolaze", rekao je jedan od umarella za talijanski Huffington Post.

K tome, čini se, umarelli znaju dati i dobar građevinski savjet.

"Oni su ljudi kojima se istinski divim jer često znaju biti korisni. Pomažu nam, primjerice, kada obavljamo pripremne radove ili kada kopamo, oni rješavaju mnoge probleme", rekao je za talijanske medije Adriano Bressanini, šef jednog gradilišta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.