Ukrajinske balerine pronašle privremeni dom u glavnoj baletnoj kući u Berlinu

Ilustracija: EPA (Na fotografiji nisu događaji iz teksta)

UKRAJINSKE balerine, koje su bile primorane pobjeći pred ratom u svojoj domovini, pronašle su privremeni dom u glavnoj baletnoj kući njemačkoga glavnog grada, Staatsballett Berlin. Ondje će im nesebično pomoći da pronađu prostor za vježbanje, smještaj i odjeću i savjetovati ih o daljnjoj karijeri.

Primabalerina Iana Salenko u Berlinskom baletu pleše od 2005., ali je rođena u Kijevu i bolno je svjesna kroz što prolaze njezini kolege i kolegice.

"Razumijem kroz što sada prolaze i što osjećaju... gubitak posla i, zapravo, svega", rekla je Reutersu. "Mnogi žele odustati, ne znaju kako se nositi s ovom situacijom. Naravno, kad mogu pomoći, to me čini sretnom, a oni su mi zahvalni na svemu."

Ne sanjaju samo ukrajinske plesačice i plesači o stalnom namještenju u Berlinskome državnom baletu. Ansamblu se žele pridružiti i plesači iz ostalih zemalja, uključujući Rusiju. Baletna dramaturginja Berlinskoga državnog baleta Christiane Theobald kaže da su i ruski umjetnici dobrodošli jer se Staatsballett ponosi time što je "melting pot" za plesače iz cijeloga svijeta.

"Naša je zadaća, a ona je vrlo važna, da se ne stvara animozitet prema Rusiji. Moramo nastaviti cijeniti jedni druge kao i prije rata u Ukrajini. Ples ili umjetnost općenito trebaju spajati ljude i pritom ne smiju nikoga isključivati", rekla je Theobald.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.