Ubojičine zadnje riječi pred pogubljenje zgrozile mnoge: "Izabrao je biti zao"

Screenshot: Youtube

IAKO se mnogi osuđenici na smrt prije izvršenja kazne znaju pokajati i izraziti žaljenje zbog počinjenih zločina, to nije bio slučaj s ubojicom Rodneyjem Bergetom. On je šokirao okupljene kad se na pragu smrti odlučio našaliti, piše Metro. 

Naime, njegovo je smaknuće bilo odgođeno za više od šest sati jer je Vrhovni sud do zadnjeg trena razmatrao njegovu posljednju žalbu. Nakon što je žalba ipak odbijena, osuđenika su doveli u prostoriju za egzekucije u zatvoru u Južnoj Dakoti, a kad su ga upitali ima li kakve posljednje riječi, odgovorio je: 

"Žao mi je što kasnim, zapeo sam u prometu."

Novinar koji je svjedočio pogubljenju ispričao je da je osuđenik nakon toga bližnjima poručio da ih voli i poručio im da se "vide s druge strane". Obitelji svoje žrtve se nije ispričao. 

Bergeta su na pogubljenje smrtonosnom injekcijom osudili nakon što je prilikom pokušaja bijega iz zatvora 2011. ubio zatvorskog čuvara Rona RJ Johnsona. U to je vrijeme služio doživotnu kaznu zbog pokušaja ubojstva i otmice. 

Njegov brat Roger pogubljen je 2000. godine u Oklahomi zbog ubojstva profesorice matematike koje je počinio 1985. 

Novinar Don Jorgenson, jedan od tri novinara koja su nazočila Rodneyjevom smaknuću, rekao je da ga je šokiralo što se nikad nije ispričao obitelji.

"Danas je dobio izbor. Izabrao je biti zao i dobiti ono što želi pod svaku cijenu", rekla je žrtvina kći Tony Shafer. 

Njegova je udovica rekla da Bergeta ni najmanje ne žali jer je dobio bezbolnu smrt koju njen muž nije imao. 

Zatvorski čuvar je ubijen na svoj 63. rođendan, a Berget ga je zatukao metalnom cijevi. 
Berget i njegov suučesnik Eric Robert (pogubljen 2012.)  mjesecima su planirali bijeg. Robert je nosio uniformu ubijenog čuvara dok se Berget skrivao u kutiji koju je ovaj trebao jednostavno izgurati iz zatvora. 

Plan im je zamalo uspio, no ipak su ih razotkrili prilikom izlaska. 

Iako su se neki zalagali da ga se poštedi smrtne kazne tvrdeći da je Berget osoba s posebnim potrebama, on sam je na sudu 2011. rekao da zaslužuje smrt jer je znao što radi, a svejedno je to učinio. 

Ovo je bilo prvo pogubljenje u Južnoj Dakoti nakon listopada 2012. kad je pogubljen Eric Robert, a ukupno četvrto od kad je ta država ponovno uvela smrtnu kaznu 1979. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.