U Sibiru otkriven ogromni krater, znanstvenici misle da znaju kako je nastao

Screenshot: YouTube

OGROMNA rupa za koju se procjenjuje da je duboka najmanje 50 metara otkrivena je u udaljenom području Arktika, na poluotoku Jamal u Sibiru.

Komadići zemlje i leda razbacani su stotinama metara oko rupe, što osnažuje teoriju znanstvenika da su takvi krateri rezultat nakupljanja metana u džepovima otapanja permafrosta ispod površine Zemlje.

"Ovaj je objekt jedinstven. Nosi puno dodatnih znanstvenih informacija koje još nisam spreman otkriti", rekao je za Vesti Yamal profesor Vasilij Bogojavljenski, s ruskog Instituta za istraživanje nafte i plina. "Ovo je tema za znanstvene publikacije. Sve ovo moramo analizirati i izgraditi trodimenzionalne modele."

"U doslovnom smislu, to je prazan prostor ispunjen plinom pod visokim tlakom", dodao je Bogojavljenski.

Ruski profesor koji je ranije tvrdio da bi ljudske aktivnosti, poput bušenja za plin, mogle biti čimbenik u nastanku ovih kratera i izrazio je zabrinutost zbog rizika od stvaranja takvih struktura u blizini plinovoda, proizvodnih pogona ili stambenih područja.

Skupina znanstvenika provela je ekspediciju kako bi ispitala veliki cilindrični krater, posljednji od nekoliko otkrivenih na sibirskom Arktiku u posljednjem desetljeću. "Znamo za sedam kratera na arktičkom području", rekao je profesor Vasilij Bogojavljenski 2015. godine.

"Pet se nalazi točno na poluotoku Jamal, jedan u autonomnom okrugu Jamal, a jedan na sjeveru regije Krasnojarsk, blizu poluotoka Taimyr. Imamo točne lokacije samo njih četiri. Ali siguran sam da na Jamalu ima još kratera, samo ih trebamo potražiti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.