U Kazahstanu otkrivena najstarija žena na svijetu: Nikada nije jela slatkiše i nije išla k liječniku

TIJEKOM popisa stanovništva u Kazahstanu je otkrivena najstarija žena na svijetu, javljaju ruski mediji. Uvidom u osobnu iskaznicu Sahane Dosove lako se može utvrditi da će 27. ožujka napuniti ni manje ni više nego 130 godina!

Sahan Dosova koja živi na periferiji mjesta Karaganda, kao najstarija žena na Zemlji je otkrivena sasvim slučajno tijekom popisa stanovništva u Kazahstanu. Tijekom života je rodila desetero djece, a posljednje od njih je rodila u 64. godini života.

Na pitanje o tajni njene dugovječnosti kazahstanska starica odgovara kako "nema nikakve posebne tajne".

"Jednostavno nikada nisam uzimala lijekove, a ako bih se razboljela liječila sam se tradicionalnom medicinom. Uvijek sam se pridržavala muslimanskog posta, a prema slatkišima sam uvijek bila ravnodušna", kazala je vitalna starica koje se još uvijek može pohvaliti vrlo dobrim vidom, dok joj je sluh posljednjih godina oslabio.

"Radujte se životu"

Kazahstanska "super-baka" prvi se puta udala s 18 godina. Ukupno se udavala dva puta i obojica njenih supruga su umrli prije nje.

Drugog je supruga sahranila 1954. godine. U braku je imala desetero djece koja su proširila njenu obitelj s osam unuka, 12 praunuka i 24 prapraunuka. Sada živi sa 42-godišnjom unukom Gauharom Kanievojom koja kaže da je njena baka dok je bila mlada jako voljela plesati i pjevati, a danas uživa kada vidi svoje potomke dok plešu na obiteljskim svečanostima.

Komentirajući jednu od životnih mudrosti koje je stekla tijekom dugog života Sahan Dosova je kazala kako se uvijek treba radovati životu i onda se neće primijetiti kako godine brzo lete.

"Ples ili razgovor sa srdačnom osobom donose više zdravlja nego najsuvremeniji lijekovi", poručila je na kraju baka Sahan.

Nadživjela je dosad poznate rekorderke

Početkom veljače iz Portugala je stigla vijest da je u 115. godini preminula Maria de Jesus, najstarija žena na svijetu prema Guinnessu. Rođena 10. rujna 1893. godine, a 26. studenog ove godine postala je najstarija osoba na svijeta poslije smrti Edne Parker iz SAD-a koja je također umrla u 115. godini.

R.I.
Foto: donbass.ua

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.