TZ u Zadru moli turiste da ne šetaju u kupaćim kostimima: To je pitanje pristojnosti

Foto: Sime Zelic/Pixsell

TURISTIČKA zajednica grada Zadra želi iskorijeniti nošenje kupaćih kostima u gradu.

Već je prošle godine započela s kampanjom koja je imala za cilj smanjivanje nošenja kupaćih na mjestima gdje to nije primjereno i njezini rezultati su vidljivi već ovog ljeta, uslijed manjeg broja osoba koje se samo u kupaćim kostimima šetaju po gradskim ulicama.

I ove godine se turistima dijele promotivni leci otisnuti na hrvatskom i četiri strana jezika. Na višejezičnim lecima koji se dijele turistima i na plakatima na više lokacija u gradu piše:

"Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vrijeme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru."

"Nije u skladu s društvenim normama"

Kupaći kostimi su prikladni za plaže, bazene i druge destinacije vezane uz vodu, no njihovo nošenje u središtu grada nije u skladu s društvenim normama, kažu u zadarskom TZ-u.

"Nošenje neprimjerene odjeće nije samo pitanje estetike već pristojnosti i odgovornog ponašanja prema domaćinima i drugim turistima te se njome treba barem u nekoj mjeri odražavati poštovanje prema okolini u kojoj se nalazi.

Kada dođu u središte grada, turisti ulaze u prostor bogate povijesti i naslijeđa, grad čiju je baštinu prepoznao i UNESCO. Očekujemo da se grad razgledava u odjeći koja služi za slobodno vrijeme, a ne za boravak na kupalištima", kaže direktor TZ-a grada Zadra Mario Paleka.

"Kretanje povijesnom jezgrom bez odjeće ili dijela odjeće u našem gradu nije regulirano posebnim pravilnikom, a u TZ-u grada Zadra se nadaju da će već i sam apel turistima uroditi plodom te kako će ovakva pojava biti iznimka, a ne pravilo", kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.