Jedan američki turist doživio je kulturni šok i izazvao lavinu reakcija na internetu nakon što je u restoranu u Italiji pokušao naručiti jelo popularno u američkom lancu restorana Olive Garden. Njegov pokušaj da konobaru objasni što želi postao je viralan, a snimku je na TikToku podijelila njegova kći.
Gabby Donahue (26) objavila je video svog oca Boba, Irca iz Bostona, kako u talijanskom restoranu pokušava naručiti "pileću parmigianu". Budući da je konobar bio zbunjen njegovim zahtjevom, Bob je bez oklijevanja izvadio mobitel i pokazao mu sliku jela s jelovnika lanca Olive Garden - pohanu piletinu posluženu preko tjestenine.
@gabbydonahuee @Olive Garden ‘s biggest fan 😭😭😭😭 #italy #cultureshock #chickenparm #olivegarden ♬ original sound - Gabby Donahue
Reakcija konobara bila je neprocjenjiva. "Ne znam što je to", rekao je, vidno iznenađen. Nakon što je bolje pogledao, dodao je: "Na tjestenini? Ne, to je užasno", da bi se brzo ispravio i kroz smijeh rekao: "Ne, izgleda dobro." Bob je u šali ponudio da će mu jelo poslati poštom, na što se konobar nasmijao i obećao da će "reći više Talijanima o Olive Gardenu".
Video je brzo prikupio više od sedam milijuna pregleda, a korisnici društvenih mreža bili su oduševljeni konobarovom suzdržanom, ali iskrenom reakcijom. "Konobarove obrve pokušavaju ostati mirne", komentirao je jedan korisnik. Drugi je dodao: "'Ne, to izgleda dobro' dok je izgledao potpuno zgroženo bila je najtalijanskija reakcija ikad."
Mnogi su se šalili na račun turista, a jedan od komentara glasio je: "Znaš da je bio toliko uzbuđen što ide u Italiju kako bi dobio kuhinju Olive Gardena iz domovine". Drugi su pak prepoznali širi kulturni fenomen: "Zamislite moje iznenađenje kad sam otišao u Italiju i otkrio da moje OMILJENO TALIJANSKO JELO pileći alfredo zapravo nije talijansko."
Ovaj simpatični incident podsjetnik je na to kako su se međunarodne kuhinje, poput talijanske, kineske ili meksičke, transformirale i prilagodile američkom tržištu. Jela kao što su fettuccine Alfredo, špageti s mesnim okruglicama ili kruh s češnjakom standardna su ponuda u talijansko-američkim restoranima, no u Italiji ih je gotovo nemoguće pronaći u takvom obliku.
Slično je i s drugim kuhinjama. Primjerice, popularna "narančasta piletina" koju Amerikanci masovno naručuju u kineskim restoranima zapravo nije kinesko jelo. Izumio ju je kuhar Andy Kao za američki lanac brze hrane Panda Express 1980-ih. Takve prilagodbe nastaju kako bi se jela svidjela lokalnom ukusu i iskoristili dostupni sastojci, stvarajući tako jedinstvene kulinarske hibride.