Trik redatelja: Provjerite zašto likovi u filmovima piju mlijeko

Screenshot: YouTube

U FILMOVIMA stvari nikad nisu slučajne, a svaki detalj ima svoje značenje. To se naročito odnosi na pića koja se pojavljuju u filmskim scenama, a koja pomažu istaknuti pojedine značajke likova.

Primjerice, kako bi se pojačala brutalnost lika, liku se često daje žestoko piće poput viskija. Zbog toga je u svijetu kinematografije naročito zanimljivo kad likovi piju mlijeko, što je prozvano "efektom mlijeka". Cilj mu je zaintrigirati publiku ili otkriti nešto neočekivano o liku.

1. Ako odrasla osoba pije mlijeko, to znači da ima nevinu dušu

Možda najupečatljiviji filmski junak koji voli piti mlijeko je ubojica Léon iz istoimenog filma redatelja Luca Bessona. Prilična je to suprotnost, s jedne strane profesionalni ubojica, s druge strane mlijeko koje se povezuje s čistoćom i djetinjstvom. No tim je potezom redatelj želio prikazati Leona kao osobu koja ima dušu djeteta, unatoč gruboj vanjštini.

2. Ako negativac pije mlijeko, redatelj želi pokazati njegovu moć

Još jedan filmski ubojica koji je volio piti mlijeko je okrutni Anton Chigurh iz filma Nema zemlje za starce. U ovom slučaju taj potez ne izaziva pozitivne osjećaje kod publike. Naime, on upada u stan potencijalne žrtve, bez dopuštenja grabi bocu mlijeka iz hladnjaka i pije je sjedeći na sofi. Cilj te scene je zastrašiti, mlijeko je simbol udobnosti i doma, a on to narušava, piše Brightside.

3. Mlijeko može biti simbol sloma općeprihvaćenih moralnih vrijednosti

U filmu Quentina Tarantina Nemilosrdni gadovi postoji scena u kojoj francuski farmer nudi čašu vina njemačkom pukovniku kojeg tumači Christoph Waltz. Pukovnik umjesto toga traži čašu mlijeka i popije je u jednom gutljaju. Tako redatelj demonstrira rušenje nekih temelja te dominaciju negativca nad dobrotom i čistoćom.

4. Redatelj želi prevariti gledatelja prikazujući junaka čistim i nevinim

Nekoliko redatelja koristilo je mlijeko kako bi u svoje filmove unijelo osjećaj zdravlja, čistoće i sigurnosti. Zato glavni negativac u filmu Get Out nosi bijeli džemper i pije nešto "nevino" poput mlijeka.

Majstor napetosti Alfred Hitchcock u filmu Sumnja uvjerio je gledatelje da je glavni lik otrovao mlijeko svojoj supruzi kako bi dobio nasljedstvo.  To je genijalan potez jer bi samo okorjeli negativac stavio otrov u tako zdravo piće. Ispostavilo se da je to bilo samo "zastrašivanje mlijekom", jer ono uopće nije bilo otrovano.

5. Mlijeko pojačava dob lika

Pojačavanje dojma mladosti i nezrelosti lika uz pomoć mlijeka najočitiji je trik. Ništa nije djetinjastije od mliječnih brkova.

U filmu Buntovnik bez razloga tinejdžer kojeg glumi James Dean isprva se napije pa sljedećeg jutra popije bocu mlijeka, pokazujući tako da se u njemu bore i odrasli i dječji osjećaji.

Lik Leonarda DiCaprija u filmu Uhvati me ako možeš pretvara se da je odrasli pilot, no kad ga stjuardesa pita koje bi piće želio popiti, on odgovara: "Mlijeko."

U kultnom filmu Stanleyja Kubricka Paklena naranča glavni likovi, tinejdžeri, piju mlijeko. Tako redatelj nagovještava da su cijeli kaos pokrenula djeca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.