Tko su kćeri kralja Filipa i Letizije? Leonor (17) je buduća nasljednica trona

Foto: EPA

KRALJ Filip VI. i njegova supruga Letizia jučer su stigli u Zagreb. To je ujedno prvi službeni posjet španjolskog monarha Hrvatskoj.

 

Kraljevski par privukao je pozornost Hrvata, a kraljica Letizia omiljena je i u svojoj zemlji. Naklonost naroda uživaju i njihove dvije kćeri, Leonor i Sofia.

17-godišnja princeza Leonor buduća je nasljednica španjolskog trona. Ona će ujedno biti prva španjolska kraljica od 1870. godine, kada je kraljica Izabela II. napustila prijestolje. Leonor trenutno ima nekoliko titula - princeza od Asturije, princeza od Girone i princeza od Viane, ali i vojvotkinja od Montblanca, grofica od Cervere i dama od Balaguera.

Leonor je prošle jeseni počela pohađati internat u Walesu, što je za sve bio veliki korak jer se princeza prvi put odvojila od obitelji. Pohađa prestižni studij UWC Atlantic College, gdje uz nju studira tristotinjak mladih ljudi, između ostalog još jedna princeza, Alexia od Nizozemske.

Živi u impozantnom dvorcu San Donato u kojem se poštuje strogi režim pa u krevetu mora biti već u 21:30, a sobu dijeli s još tri učenice. 

Sofia nema titulu princeze

S druge strane, njezina sestra Sofia pohađa školu u Madridu. Ona nema titulu princeze, već titulu infantkinje jer nije u redu za prijestolje. I Leonor bi izgubila svoju titulu kada bi njezini roditelji dobili sina. Naime, španjolski kraljevski sustav drži se patrijarhalnog načina nasljeđivanja krune.

Ustav Španjolske određuje da samo prijestolonasljednik može nositi titulu princa ili princeze, pri čemu dobiva kneževinu Asturiju. Ostali sinovi i kćeri moraju se zvati infanti ili infantkinje, no oni također imaju titulu Kraljevsko Visočanstvo.

Leonor i Sofija su, poput svoje majke Letizije, poznate po upečatljivim modnim kombinacijama gdje god se pojave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.