Tko je sjedio u žiriju zbog kojeg se danas fanovi Eurosonga smiju Hrvatskoj?

Screenshot: YouTube

FANOVI Eurosonga od sinoć se ne prestaju rugati na račun hrvatskog žirija, koji jedini od osam zemalja koje su sudjelovale u švedskom izboru za pjesmu Eurovizije nije pobjednici Loreen dao 12 bodova. Tko su ljudi koji su sjedili u tom žiriju?

HRT je objavio da su članovi žirija bili radijske glazbene urednice Đurđica Ivanković i Ema Gross, urednik Željko Mesar, voditelj i glazbeni urednik Dinko Komadina te urednik projekta Dora 2023. i voditelj HRT-ove delegacije Eurosong 2023. Tomislav Štengl. 

Ivanković i Gross su glazbene urednice na Hrvatskom radiju, Željko Mesar je bio voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) kada su na Dori pobjedu odnijeli Nina Kraljić i godinu kasnije Jacques Houdek, dok Dinko Komadina na Hrvatskom radiju od 1998. vodi emisiju TOP 20.

Neka od tih imena sudjelovala su i u izboru natjecatelja Dore 2023. Ema Gross i Željko Mesar bili su dio žirija koji je u prosincu prošle godine odabrao 18 pjesama (i četiri rezervne) koje su se 11. veljače 2023. natjecale za statuu Dore.

Nakon što su objavljene pjesme, preslušao ih je stručnjak za Eurosong Deban Aderemi, jedan od glavnih urednika najpoznatijeg eurovizijskog portala Wiwibloggs, te zaključio da je 18 pjesama na Dori - previše. Poručio je da Hrvatskoj u izboru pjesme "treba međunarodni žiri budući da HRT radi loš posao s izborom pjesama koje pušta u natjecanje".

Samo Hrvati nisu dali 12 bodova Loreen

Podsjećamo, Hrvatska je bila jedna od osam zemalja čiji su žiriji glasali na švedskom izboru za predstavnika na Eurosongu (Melodifestivalen). Od tih osam zemalja bila je jedina čiji žiri pobjednici Loreen nije dao 12 bodova. Hrvatski žiri Loreen je dao 8 bodova, dok su 12 bodova dali 17-godišnjem Theozu, koji je izveo pjesmu Mer av dig. 

Theoz je na kraju završio na 5. mjestu, dok je Loreen s 92 boda koja joj je dodijelio žiri te 85 koje joj je dodijelila publika odnijela pobjedu. Švedsku će predstavljati pjesmom Tattoo.

"Jedino Hrvatska nema ukusa, vidim. A sudeći po pjesmi koju oni šalju na Eurosong, ni ne čudi me", "Hrvati, jeste vi gluhi?", "Hrvatska se očito ove godine odlučila zezati s Eurosongom na svim razinama", "Hrvati, jeste vi ok?", "Ne čudi me s obzirom na to kakvo smeće šalju u Liverpool", "Imaju obraza nakon što su odabrali onaj kaos od pjesme, tu zemlju treba 'cancelati'", pisali su zatim fanovi Eurosonga u nevjerici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.