"Iako su ležaljke pospremljene, a pokoji kiosk na plaži zatvoren, ljeto se ne predaje na Lošinju. More u tirkiznoj uvali Čikat, jednoj od najzaštićenijih na ovom otoku Kvarnerskog zaljeva, i dalje je ugodno toplo, idealno za posljednje ovogodišnje kupanje.
Nije ni čudo da je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu, a opušteni otoci Lošinj i Cres savršena su mjesta za istraživanje njegove kuhinje", piše novinarka Mary Novakovich, koja je Hrvatsku posjetila početkom listopada, za The Guardian.
Još su habsburški vladari u 19. stoljeću prepoznali ljekovita svojstva Lošinja. Šetnja stazom u sjeni drveća oko uvale Čikat, ispunjena mirisima bora, smreke, ružmarina i smilja, potvrđuje tu tvrdnju. Zrak je blag nakon ljetnih vrućina, a gužve na plažama su se smanjile, iako je Mali Lošinj i u rujnu živahan zahvaljujući brojnim festivalima i regatama.
Novakovichin posjet se poklopio s festivalom Taste the Mediterranean, koji je nakon 13 godina putovanja po Hrvatskoj pronašao svoj dom upravo u Malom Lošinju. Gostujući chefovi iz cijele Europe surađuju s lokalnim kolegama, stvarajući jedinstvene večere i održavajući radionice za mlade kulinarske nade.
"Lokacija je idealna, s obzirom na to da je Kvarnerska regija, koja obuhvaća Opatijsku rivijeru, Rijeku te otoke poput Lošinja, Cresa, Krka i Raba, proglašena Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu. Smješten na razmeđi Istre i Dalmacije, Kvarner na tanjuru spaja najbolje od hrvatske kuhinje - s utjecajima austrijske, talijanske i balkanske tradicije", piše novinarka.
Posebno ju je osvojila raznolikost okusa - od kremastih raviola obogaćenih istarskim tartufima, do jela od svježe kvarnerske ribe i morskih plodova koji svakodnevno stižu iz mora. Oduševilo ju je i koliko se pažnje posvećuje lokalnim namirnicama, pa čak i onima koje se do nedavno smatralo problemom, poput invazivnog plavog raka koji se danas maštovito uklapa u jelovnik.
No, ono što je na Kvarneru na nju ipak ostavilo najjači dojam bio je jadranski škamp. Posebni uvjeti mora i podzemnih voda koje se slijevaju s Učke daju mu jedinstvenu slatkoću i aromu koju je teško pronaći drugdje.
"Upravo ta kvaliteta očituje se u jednostavnim pripremama - od grilanih škampa posluženih uz more, do raznih jela u kojima se miješaju svježi inćuni, carpaccio od brancina ili savršeno pečena riba. Morski plodovi na Kvarneru nisu samo hrana, nego pravi potpis regije koji spaja lokalnu tradiciju i prirodne darove", piše Novakovich.
Iako je primamljivo ostati u uvali Čikat s njezinim plažama i restoranima, Mali Lošinj udaljen je svega 15 minuta hoda. "Živopisna luka Malog Lošinja ispunjena je baroknim kućama pomorskih kapetana, terasama kafića i ribarnicom", primijetila je. Tu se nalazi i Muzej Apoksiomena, dom jednog od najočuvanijih antičkih grčkih kipova, te crkva Rođenja Blažene Djevice Marije s venecijanskim zvonikom.
Posebno iskustvo nudi Lošinjski miomirisni otočki vrt, gdje se možete opustiti uz autohtone mirise, pozdraviti magarca i kornjače, a zatim se spustiti do skrivene šljunčane plaže Valdarke. Sjevernije, uvala Artatore idealno je mjesto za kupanje nakon ručka.
Mjesto koje se ne propušta, a za koje je potrebna rezervacija u vrijeme zalaska sunca, jest vidikovac Providenca iznad Malog Lošinja. Uz čašu kvarnerskog vina i pogled koji puca na arhipelag, doživljaj je potpun. "Lošinj i njegovi susjedni otoci prostiru se preda mnom, svi okupani sjajem zalazećeg sunca. Ako želite umiriti oči i dušu, dođite ovamo", napisala je.
Za kraj putovanja, poslastica - dva otoka po cijeni jednog. Lošinj je mostom povezan s Cresom, otokom s više ovaca nego ljudi, prekrivenim maslinicima i šumama. Na sjeveru otoka nalazi se Beli, poznat po centru za spašavanje bjeloglavih supova, čiji su napori urodili plodom te je ondje sada najveća kolonija u Hrvatskoj.
"Sam grad Cres još je jedan venecijanski dragulj smješten u dubokoj uvali. Unatoč otvaranju novih modernih hotela, otok je uspio sačuvati svoj opušteni duh, vjeran sloganu 'No stress on Cres'. Kao i Lošinj, pokazao se kao savršeno mjesto za uživanje u okusima kasnog ljeta", zaključila je.