Teško je "zagrijati stolicu"? Uz ove sitne promjene lakše se uči i pamti

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Kaufland 

POČINJE nova školska godina i mnogi se školarci vraćaju u učionice, a neki se s njima po prvi put susreću. Dok je nekome učenje laka i zabavna aktivnost, drugi s istim zadatkom vode bitku. Učenje treba prihvatiti kao proces koji ima svoja pravila i metode koje ga mogu učiniti lakšim. 

Za školarce je ključno da nauče kako efikasno učiti jer će tako bolje razumjeti i zapamtiti gradivo. Pritom fokus i koncentracija te sposobnost pamćenja mogu igrati presudnu ulogu u ovom procesu jer omogućavaju djetetu da se usredotoči na gradivo čime se povećava i njegova produktivnost. Kako bi čitav proces učenja bio što uspješniji, postoje jednostavne tehnike koje može primijeniti svatko od nas. Jedan od najvažnijih faktora svakako je prostor u kojem se odvija učenje.

Dovoljne su male promjene koje mogu znatno utjecati na uspješnost učenja. Prisutnost biljaka u prostoru u kojem učlmo može znatno doprinijeti koncentraciji. Biljke smanjuju stres i anksioznost, a čine prostor "prirodnijim i dostupnijim". Mala promjena okruženja za učenje poput ove može učiniti razliku kad je uspješnost učenja u pitanju. .

Foto: Shutterstock 

Osim biljaka, važno je ne zaboraviti na udobnost u prostoru u kojem se upija gradivo. Bolovi u leđima uzrokovani neudobnim stolcem ili skučenim prostorom ne ostavljaju mnogo prostora za prijeko potrebnu pažnju koja je nužna prilikom učenja. Zato je važno da namještaj u prostoru bude prije svega udoban, ali i da raspored odgovara pojedincu i njegovim potrebama. Netko voli učiti uspravno, sjedeći na stolcu, dok netko drugi treba mekanu površinu i glazbu u pozadini. Sve je stvar individualnog pristupa, ali udobnost, ma što ona za nekoga značila, mora biti na prvom mjestu. 

Učinite prostor svojim

Osim udobnosti, potrebno je odrediti prostor u kući koji će biti namijenjen isključivo za učenje i prilagoditi ga osobnim potrebama, osobito kada su u pitanju školarci. To znači da ćete vi sami složiti stvari onako kako vama odgovara, napraviti organizacijski plan prostora i prilagoditi svaku sitnicu onako kako vama odgovara. Bilo da se radi o personaliziranom školskom priboru, nekim dragim slikama, igračkicama ili osvjetljenju, a ne zaboravimo uključiti i boje u prostor jer ako prije učenja pažnju posvetite uređenju, učenje će postati ugodnija aktivnost. To će rezultirati boljim pamćenjem i posljedično boljim rezultatima. Ne zaboravimo koliko je učenje kroz igru važno jer motivira djecu na istraživanje i omogućuje im stjecanje novih znanja na zabavan i prirodan način 

Dobar plan već je polovica uspješno odrađenog posla, zato napravite temeljit plan onoga što je vašem školarcu potrebno u školskoj godini. Napravite popis potrebnih stvari i na vrijeme isplanirajte kupnju kako se biste izbjegli kupovinu u zadnji čas i redove u dućanima te kako ne biste nešto zaboravili. Idealno bi bilo pronaći sve na jednom mjestu po pristupačnim cijenama kako ne biste morali izgubiti dodatno vrijeme obilazeći različite trgovine. 

U Kauflandu ćete pronaći sve za školu. Od sportskog do školskog ruksaka, pa čak i trezor za privatne stvari. Široku ponudu za povratak u školu možete provjeriti u katalogu, a osim toga, dostupni su i različiti savjeti za lakši povratak u školu poput ideja za kvalitetnu užinu te metoda za lakše učenje i usvajanje gradiva. 

Foto: Shutterstock 

Postoji stereotip koji kaže da za vrijeme učenja ne bi trebala biti prisutna nikakva tehnologija, već samo fokus na knjigu i fizičke bilješke, ali se to pokazalo netočnim. Najnovije istraživanje iz 2024. godine pokazalo je da hibridni način učenja može dati znatno bolje rezultate u pamćenju.

To znači da je umjerena uporaba tehnologije dobrodošla uz spoj klasičnog staromodnog učenja. Tehnologija je nešto što nas u modernom vremenu okružuje, pa prisilno odbacivanje može dati suprotne rezultate.

Činjenica je da u modernom vremenu putem tehnologije postoje mnogi moderni alati koji mogu dati brze odgovore, pomoći u preciznom organiziranju i strukturiranju podataka, ali i lakšem pamćenju. Odbacivati takvu pomoć nije poželjno, uz uvjet da se ne fokusira apsolutno sve na tehnologiji.

Isprobajte "semafor metodu" 

Učenje bi trebala biti zabavna aktivnost. Ako promijenite percepciju o učenju kao o nečemu što morate učiniti u nešto što želite učiniti, rezultati će doći sami od sebe. Postoje brojni zabavni načini i tehnike kako se može učiti i upijati gradivo kroz igru i zanimaciju. 

Na popularnoj mreži TikTok tako se pojavio novi trend pod nazivom "semafor metoda" odnosno, originalno na engleskom jeziku, Traffic lights method. Riječ je o primjeni boja prilikom učenja po principu semafora i to tako da se crvenom bojom u gradivu podcrta sve što nije dovoljno jasno ili što je potrebno ponoviti. Žutom bojom podcrtavaju se oni pojmovi i dijelovi gradiva koji su donekle jasni i o kojima se nešto može ispričati, dok je zelena boja rezervirana za sve one dijelove gradiva koji su u potpunosti jasni i koje više nije potrebno ponavljati. 

Ovakvo seciranje gradiva, osim što će učenje pretvoriti u zabavnu aktivnost, dat će dojam manjeg opsega gradiva jer će se podijeliti u skupine, a i fokus na ono što je važno bit će jasniji. Sve to zajedno dat će bolje rezultate prilikom upijanja gradiva, što je i krajnji cilj učenja i usvajanja znanja. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Kaufland u skladu s najvišim profesionalnim standardima 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.