Svi su 2020. dijelili najveći hit Tota Cutugna iz 1983. Razlog je bio zaista tužan

Foto: Profimedia

MNOGI bi se složili da je najpoznatija pjesma talijanskog kantautora Tota Cutugna upravo L'Italiano, hit iz 1983. godine. Iako je Cutugno za vrijeme bogate karijere nanizao brojne hitove, a 1990. godine pobijedio i na Eurosongu u Zagrebu, po ovoj pjesmi ga mnogi pamte i ona mu je bila odskočna daska u inozemstvo.

Izveo je na Sanremu 1983. i završio je na petom mjestu, no postala je najhvaljenija pjesma s festivala te godine. Talijani pišu da je ta pjesma obilježila povijest festivala i postala klasik, unatoč tome što nije pobijedila. 

Simbol talijanske kulture i identiteta

L'Italiano je jedna od najupečatljivijih i najznačajnijih pjesama u karijeri Tota Cutugna, kao i u modernoj talijanskoj glazbi. Smatra se simbolom talijanske kulture i identiteta.

Djelo koje nabraja mane i vrline Talijana, stereotipe vezane za državu, poput primjerice pretjeranog amerikanizma, doima se kao presjek 80-ih godina u Italiji. Uz to, pjesma ističe da se čovjek, Talijan, ponosi što pripada toj zemlji i ovim stihovima želi se iskazati patriotizam. U spotu se pojavljuje i djevojka odjevena u boje talijanske zastave.

Dio stihova s prijevoda na talijanski glase: "Pusti me da pjevam/ s gitarom u ruci/ pusti me da pjevam/ ja sam Talijan (...) Pusti me da pjevam/ jer sam ponosan/ ja sam Talijan/ pravi Talijan/ Dobro jutro, Italijo koja se ne bojiš.."

2020. su je objavljivali ljudi diljem svijeta kako bi iskazali podršku Italiji

Pjesma je imala nekoliko valova popularnosti. Bila je popularna 1983. kada je tek izašla, a onda joj je popularnost opala tijekom devedesetih. Zatim je došao novi val. Pjesma se ponovno počela slušati diljem svijeta nakon što ju je Cutugno izveo uživo na dobrotvornom koncertu u Rimu u znak sjećanja na pobjedu Italije na FIFA Svjetskom prvenstvu 2006.

>> Toto Cutugno otpjevao je najljepše talijanske pjesme. Koja vam je najdraža?

I začudo, idući val popularnosti dogodio se 2020. godine zbog pandemije covida. Te je godine, kada je tek počela pandemija, covid uzeo mnogo života u Italiji. Broj mrtvih se iz dana u dan povećavao. Tada su mnogi iz solidarnosti počeli dijeliti ovu pjesmu kako bi podržali Italiju u borbi s koronavirusom. 

53 milijuna pregleda na YouTubeu, prevedena na mnoge jezike

Na YouTubeu pjesma ima vrtoglavih 53 milijuna pregleda. Pjesma je prodana u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta i prevedena je na mnoge jezike. Izvorno je bila namijenjena Adrianu Celentanu koji ju je odbio.  Od 1983. mnogi su snimili obrade L'Italiane. Među njima su pjevači iz Finske, Nizozemske, Mađarske, Brazila, Francuske, Italije, Vijetnama...

>> Ovom pjesmom je Toto Cutugno 1990. pobijedio na Eurosongu u Zagrebu

Cutugno umro nakon borbe s teškom bolesti

Podsjetimo, Toto Cutugno preminuo je u dobi od 80 godina, rekao je njegov menadžer Danilo Mancuso talijanskim medijima. Umro je u milanskoj bolnici San Raffaele nakon duge bolesti, koja je postala ozbiljnija u posljednjih nekoliko mjeseci, rekao je Mancuso.

Osim što je bio pjevač, bio je i jedan od najuspješnijih talijanskih tekstopisaca svih vremena, pisao je za umjetnike kao što su Dalida, Adriano Celentano i Domenico Modugno. Cutugno je smatran pravim ambasadorom talijanske glazbe u svijetu, posebice u zemljama kao što su Rumunjska, Španjolska, Turska, Njemačka i Rusija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.