Studenti Oxforda traže da se govedina i janjetina izbace s jelovnika menzi na kampusu

Foto: 123RF

STUDENTI sa Sveučilišta Oxford izglasali su zabranu govedine i janjetine u menzama na sveučilištu, nastojeći suzbiti štetne učinke na okoliš uzrokovane konzumacijom mesa.

Zbor studenata Oxforda usvojio je u utorak dvotrećinskom većinom zahtjev za zabranom crvenog mesa u restoranima u kampusu, uključujući i lokale koji prodaju hranu u sveučilišnim knjižnicama i sličnim dijelovima kampusa.

Međutim, studentski zbor s 22.000 članova nema moć mijenjati politiku Sveučilišta pa će njegovi predstavnici morati lobirati kod uprave Sveučilišta i pojedinih fakulteta da se ova zabrana provede u djelo.

Prema zahtjevu studenata, koji je predložen na tjednom sastanku, Sveučilište Oxford mora pokazati veću inicijativu kad je riječ o konzumiranju mesa i okolišu. 

"Država traži od Oxforda, kao glavnog britanskog sveučilišta, da pokaže inicijativu, no Oxford je nije pokazao kad je riječ o klimatskim promjenama. Zabrana govedine i janjetine na svečanim priredbama i prodajnim mjestima izvediva je i učinkovita strategija koja će sveučilištu pomoći da ostvari svoj cilj za 2030. godinu. Sveučilište se posvetilo borbi protiv rasizma, a sad mora poduzeti hitne akcije kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova", stoji u zahtjevu.

Prema Greenpeaceu, stočarstvo generira jednake emisije stakleničkih plinova kao i 'svi automobili i kamioni zajedno', a stočari su uništili milijune četvornih kilometara prirodnih usisavača ugljičnog dioksida kako bi napravili pašnjake.

Prema internetskoj stranici Carbon Brief, učinci jedenja govedine i janjetine na okoliš značajno su veći od učinaka jedenja ostale hrane. Naime, krave i ovce su preživači pa njihovi probavni procesi stvaraju veće razine metana. Stoga na Oxfordu smatraju da bi se staklenički plinovi mogli značajno smanjiti ako ljudi promijene način prehrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.