Medijska stručnjakinja: Najnovije ukrajinsko oružje su - memovi

Foto: Profimedia

UKRAJINSKA stručnjakinja za medije Valerija Kovtun u razgovoru za The Independent govorila je o tomu kako Ukrajinci koriste humor u ratu protiv Rusije na online platformama. U borbi protiv ruske propagande i dezinformacija, kaže Kovtun, civili i vojnici okreću se društvenim mrežama kako bi dijelili videozapise i memove.

Bilo da se radi o savjetima za preživljavanje ili satiričnim odgovorima na političke situacije, voditeljica projekta Ukrajinska medijska pismenost kaže da svaka aktivnost ima utjecaj. "Humor mnogo pomaže u održavanju duha. Doista je postao instrument borbe u ovom informacijskom ratu."

Dnevna doza sarkazma ministarstva obrane

Dnevna doza sarkazma na društvenim mrežama definitivno je postala oružje Ukrajinaca, čemu svjedoče brojni memovi i šale koje objavljuje čak i ukrajinsko ministarstvo obrane. Tako su nedavno na Twitteru podrugljivo upozorili na opasnosti koje donosi pušenje, sarkastično sugerirajući da su ruski vojnici sami izazvali eksplozije bacanjem zapaljenih cigareta.

 

"Vrijeme je da se krene kući… Krim je Ukrajina", piše na videosnimci lažne turističke ponude koja je objavljena na Twitteru i na kojoj u pozadini svira Bananaramina pjesma iz 1983. Cruel Summer (Okrutno ljeto). Snimka prikazuje šokirane kupače koji bježe s obližnje plaže dok se dim od eksplozija nadvija u pozadini.

Još jedan posebno oštar tvit prikazao je captcha-kod sastavljen od izgorenih zrakoplova s uputama kako dokazati da niste robot.

"Klikni na svaku sliku na kojoj je zrakoplov. Ako nema nijedne, klikni na opciju Preskoči", piše.

Ostali tvitovi sadrže citate boksača Mikea Tysona ili one iz filma Rambo. Jedan od popularnijih migova Zapadu sadrži poznatu britansku pjesmu iz Drugog svjetskog rata Run, Rabbit, Run (Trči, zeko, trči):

 

Proukrajinski memovi preplavljuju internet

Osim toga, proukrajinski memovi trenutačno preplavljuju internet. Tri su glavne teme: isticanje herojstva ukrajinskih vojnika i civila koji se bore na prvim crtama radi jačanja morala zemlje, ruganje ruskim vojnicima zbog njihove nesposobnosti i omalovažavanje njihovog predsjednika Vladimira Putina te kritiziranje Zapada, posebice Ujedinjenih naroda i NATO-a, jer ne čine dovoljno da pomognu.

Još jedna stvar koja se danas često pojavljuje u ukrajinskim memovima je perilica rublja. Odnosi se na iznenađujuće razmjere pljačke: više izvješća navodi da ruske trupe kradu ne samo novac ili nakit nego i odjeću, tepihe, instrumente, posuđe, kuhala za vodu, perilice rublja i druge kućanske aparate.

Snimka poštanske službe u Bjelorusiji otkrila je da su slali stotine kilograma ukradene robe svojim domovima u Rusiji. Ukrajinci smatraju da je ironično da vojnici, koji su došli "spašavati i oslobađati", moraju krasti da bi preživjeli.

Ipak, glavna je tema predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Imao je iznimno visoke stope podrške javnosti od početka ruske invazije, a memovi to doista pokazuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.