Što zasad znamo? Playstation 5 izgleda sve bolje i bolje

Foto: Press

PLAYSTATION 4 sada je već i službeno na odlasku. Nakon što je Sony obznanio da fokus polagano prebacuje na proizvodnju ekskluzivnih igara za sljedeću generaciju svojih popularnih konzola, više je nego jasno da je četvorka odigrala svoje. 

Naravno, to nikako ne znači da se planirani naslovi neće pojaviti na četvorci ili da bi se vlasnici Pro varijanti trebali oprostiti od svojih konzola, ali novo je novo i sasvim je očekivano da će s dolaskom petice mnogi odlučiti unaprijediti svoju gamerski status. 

U mjesecima koji su prethodili ovoj najavi, neki su mediji pisali da bi se petica mogla pojaviti do kraja 2019., no sudeći prema novim informacijama, nova konzola vjerojatno se neće pojaviti na tržištu sve do 2020. Što je sasvim očekivano jer upravo će tih sedam godina biti u skladu s dosadašnjim trendom izlaska novih konzola. 

Četvorka se pojavila sedam godina nakon trojke, a Xbox One osam godina nakon Xbox 360 pa ovo nisu u tolikoj mjeri posebno pronicljiva predviđanja već više potvrda onoga što smo i pretpostavljali.

Nema nagađanja, PS 5 stiže, jedino je pitanje kad

Krajem prošle godine, novinari portala Kotaku razgovarali su s gomilom članova razvojnih timova od kojih mnogi potvrđuju ove glasine, tvrdeći da je 2020. najizvjesniji datum za novu konzolu. Očekivano, nisu otkrivali detalje o petici i tvrdili su da su potpuno neupoznati s planovima kompanije vezanim za izdanje nove konzole, ali to je ionako tema o kojoj je besmisleno raspravljati budući da nije ni upitno hoće li Sony izbaciti nasljednika četvorke. 

Predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta, Shawn Layden, potvrdio da ćemo sve doznati u narednih nekoliko mjeseci, a predsjednik Sonyja Kenichiro Yoshida potvrdio je da kompanija radio na novoj generaciji konzola. Više od toga nije potrebno. 

Sve u svemu, ovo su službene informacije, a nagađanja nisu nešto na što treba gubiti previše vremena jer svaka takva vijest sastoji se od 80 posto spekulacija i 20% potpunih budalaština. 

Nova konzola u svakom će pogledu biti brža, jača i zanimljivija, igre će izgledati bolje, a tvrdi disk veći. Dobit ćemo native 4K, a vjerojatno i podršku za nadolazeći 8K trend. To je ono što je izvjesno. Važno pitanje je hoće li petica biti kompatibilna s naslovima za četvorku? 

Staro na novom

Naime, živimo u vremenu jedne neprekidne serije remastera koji su isplativi za proizvođača, ali uglavnom veliko razočarenje za kupca. Remakeovi poput "Resident Evil 2" su pravo rijetkost i zapravo je malo remastera koji su zaslužili da ih zaigramo na novim konzolama. 

Ono čime je Microsoft pridobio svoje kupce je činjenica da na Xbox Oneu možete zaigrati naslove s Xboxa 360, a isto se očekuje i od Sonyja. Previše je toga na što smo bacili svoj teško stečeni novac da bi po smjeni generacija doznali da su tisuće i tisuće kuna bačene u vjetar samo zato što Sony ne želi da igre s četvorke igramo na petici. 

Iako nema službene potvrde, pojavile su se informacije da je Sony registrirao patente koji, da ne ulazimo previše u tehničke pojedinosti, daju naslutiti da ćemo na petici moći zaigrati igre s četvorke. 

Streaming servis PlayStation Now simpatična je ideja, ali nije ono što ljudi zaista žele. Nije poznato na koji će način Sony implementirati ove patente, ali bilo bi više nego pametno prepustiti igračima da odluče hoće li stare naslove igrati u izvornom obliku ili pak izdvojiti određeni iznos za remastere. Tim više jer je to, izuzmemo li neznatnu hardversku nadmoć, zapravo posljednji teren na kojem Sony kaska za Microsoftom. 

PlayStation VR je dosadan, ali to ne mora biti tako na petici

Tu je i pitanje Sony VR-a. 

Realno, virtualna stvarnost nije revolucija koju samo očekivali. Naslovi kao što je "Resident Evil VII" možda su savršen pokazatelj toga što bi VR iskustvo moglo i trebalo biti, ali to je jedan naslov. Daleko od toga da ne postoje dobre VR igre, ali nedostaje onih pravih kvalitetnih AAA blockbustera koji bi opravdali kupnju dodatnog hardvera. 

PS4 Pro je, između ostalog, dao kvalitetniji temelj za bolje VR iskustvo, ali to je nedovoljno. 

Nije poznato što Sony namjerava, ali bilo bi savršeno da PlayStation VR 2 ne dolazi s dodatnom crnom kutijom već da se direktno spaja u samu konzolu. Štoviše, bežični pristup i 4K stvorili bi idealne uvjete da ovaj dodatak konzoli napokon zaživi. Doduše, stvarnost je tu da pomrsi planove pa 4K bismo najvjerojatnije trebali prekrižiti kao mogućnost. 

Koliko moramo iskeširati?

I tu je još i cijena. 

Skuplja konzola je uvijek moguća, ali Sony će morati držati korak s konkurencijom pa očekujte cijene koje neće ili barem neće pretjerano prelaziti psihološku granicu od 4000 kuna.

Hoće li uspjeti? Vjerojatno. 

Međutim, ono što će na kraju odlučiti o pobjednicima i luzerima nije ni nabrijani hardver (to se očekuje), ni VR, ni vrijeme izlaska već ekskluzivni naslovi. To je ono u čemu je Sony oduvijek prednjačio. Red Dead Redemption 2 možda izgleda bolje na Xboxu, ali rijetki su oni koje je za to briga. Nintendo Switch ne kupujete zato što ste ludi za tehničkim aspektima konzole pa čak ni zato što želite igrati igre sjedeći u parku. Kupujete ga zbog Super Marija i Zelde, a tek onda zbog svega ostalog. 

Sony bi tu mogao ponovno pobijediti zato što ima franšize kao što su The Last of Us, GT Sport, Until Dawn, Ratchet and Clank, Uncharted, Spider-Man, Final Fantasy, Horizon Zero Dawn i God of War, a čekaju nas još Days Gone, Ghosts of Tsushima, Judgement i Death Stranding (što god to bilo). 

Sony ima sve potrebno za još jedan veliki hit, a o potezima ovisi koliko velik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.