Što nam je Apple prešutio o novom iPhoneu X i zašto je tako prokleto skup?

Foto: Press/Apple

OVIH dana teško je pobjeći od vijesti o "revolucionarnom" novom Appleovom uređaju, izuzetno atraktivnom, ali i izuzetnom skupom (najskupljem) pametnom telefonu na tržištu kojeg mnogi u šali nazivaju i iPhone X(pensive).

I dok se lome koplja oko toga je li ovo dobar ili loš potez, mnogi i dalje razmišljaju hoće li iskeširati papreni iznos od 1000 dolara za telefon koji je samo neznatno bolji od 300 dolara jeftinijeg iPhonea 8 koji je također predstavljen.

Upravo zato, dobro je pozabaviti se onime što Apple nije otkrio tijekom svoje prezentacije kako bismo dobili što realniju sliku o uređaju o kojem ćemo do studenog, kada će se pojaviti u prodaji, još puno čitati.

Model od 256 GB košta 1149 dolara

Jedna od većih kritika koju će mnogi uputiti Appleu svakako je nedostatak ulaza za memorijske kartice pa u svakom trenutku valja imati na umu da je kompanije tek nedavno prestala izbacivati modele od 16 GB. Trenutno postoje varijante od 64 i 256 GB i kada govorimo o cijeni od tisuću dolara, govorimo o modelu od 64 GB. Tijekom prezentacije spomenuli su i model od 256 GB, ali ne i cijenu koja je 1149 dolara što znači da postoji još skuplji telefon od najskupljeg telefona.

Naravno da onaj tko je spreman iskeširati tisuću dolara neće imati prevelikih problema s dodatnih 150 dolara za više memorije, ali to je izuzetno papren iznos za telefon koji će već u rujnu iduće godine biti "stara vijest".

U "obranu" Applea, mnogi zanemaruju činjenicu da je novi Samsungov phablet Note 8 samo neznatno jeftiniji od X-a (1104 dolara) pa sad imamo već dva apsurdno skupa uređaja koji teško mogu opravdati svoju previsoku cijenu. Imamo trend. 

Brzo punjenje

Iako su to zapravo otkrili, spomenuto je usputno i mnogima je promaklo jer nalazilo se u gomili drugih novotarija koje X ima, ali nije izričito navedeno. Uglavnom, iPhone X (ali i 8 i 8 Plus), bit će prvi Appelovi uređaju koji podržavaju brzo punjenje. Naravno, ovo je standard na mnogim Android uređajima, ali u slučaju Applea to valja posebno naglasiti. Ukratko, za pola sati moći ćete napuniti 50% baterije.

Podrška za Galileo

iPhone već dugo ima ugrađenu podršku za američku GOS mrežu, a 2011. dodana je i podrška za Glonass, rusku verziju sustava za satelitsko pozicioniranje. Sva tri nova uređaja prvi su Appleovi telefoni koji podržavaju i Galileo, europski satelitski sustav koji je potpuno proradio krajem 2016. Tu je još i podrška za QZSS za azijsko-pacifičke regije.

Note 8 ima svjetliji ekran

Prema specifikacijama, zaslon iPhonea ima maksimum od 625 nita što je i više nego dobro (300 nita se smatra jako dobrim za bilo koji ekran), ali to nije ni približno onome što nudi Samsung Galaxy Note 8 koji ima maksimalnu svjetlinu od 1240 nita. S druge strane, ako vam "nit" ne znači apsolutno ništa i danas ste prvi puta čuli za to, ovo nije niti prednost ni nedostatak.

Selfie kamera nije bolja

Koliko god spominjali sustav TrueDepth i mogućnost kamere da prepozna lice korisnika uz pomoć koje će ubuduće otključavati uređaj, činjenica je da su specifikacije selfie kamere iste kao i za iPhone 7S. To, dakako, ne znači da se radi o lošoj kameri već činjenici da je riječ o istoj kameri s boljim senzorima i obradom slike. Ipak, neki tvrde da bi bilo lijepo imati kameru koja ima više od 7 megapiksela.

Podrška za formate HEIF i HEVC

Ovo nije veliko otkriće jer Apple je još u lipnju obznanio podršku za ove formate (HEIF - high efficiency image format i HEVC - high efficiency video compression). Ukratko, novi način pohranjivanja fotografija i videa koristi bolju kompresiju što znači i više prostora na vašem uređaju. Znači li to i da će 64 GB biti sasvim dovoljno, teško je predvidjeti, ali svakako je korak u dobrom smjeru.

Centar za notifikacije i dalje je tamo gdje je bio

Budući da se iPhone X oprostio od tipke home i navigiranje se promijenilo u odnosu na druge modele pa vas potez prstom prema gore vraća nazad na početni meni. E sad, to je dovelo do problema s Control Centerom koji se tamo nalazio, a ova rošada mnoge je navela da se zapitaju kako do centra za notifikacije. Uglavnom, i dalje je tamo gdje je oduvijek bio, ali sada ga dobivate tako da potezom prsta prema dolje (na lijevoj strani ekrana ili na sredini).

Zašto je tako skup?

iPhone X je apsurdno skup. To smo zaključili. Mnogi će na ovo reagirati očekivano i otpisati potez kao promašen. Međutim, Apple nije "bilo koja kompanija" niti "kompanija koja dost' dobro trguje pametnim telefonima" već jedna od najuspješnijih kompanija na svijetu. Točka. Očito je da su o ovom potezu, pokazao se on dobrim ili lošim, razmišljali puno više od likova na društvenim mrežama koji će pogledati cijenu i reći: "Glupost".

Matthew Yglesias s Voxa dao je svoje mišljenje koje nam može pomoći da shvatimo o čemu je ovdje riječ (ali ne i natjerati nas da promijenimo mišljenje o tome da je preskup). 

Uglavnom, svaki uspješni proizvod nije nužno i najbolji. Dovoljan je primjer Ikee ili H&M-a. Postoji puno kvaliteniji namještaj i odjeća, a ni pravljenje "najkvalitetnijih" ormara i traperica nije nužno bolja poslovna strategija od pravljenja solidnih ormara i traperica po prihvatljivoj cijeni.

Međutim, iPhone je od početka bio drukčiji. Kada se prvi puta pojavio, predstavljen je kao "najbolji telefon na svijetu", ali postao je i najprodavaniji telefon na svijetu koji svake godine mora postajati sve bolji i bolji.

To je problem. Apple svake godine mora dolaziti s novim idejama i prodavati ih ogromnom broju ljudi, a to je prečesto prevelik zalogaj u prekratkom vremenu.

OLED zasloni postali su standard u ponudi Androida jer troše manje baterije, a ekrani mogu biti veći. No, nitko nije pronašao način da proizvede uistinu kvalitetne OLED ekrane i to u količini koja bi zadovoljila potražnju s kojom se Apple svake godine susreće.

iPhone X je rješenje. Tu je kvalitetan OLED zaslon i još par zgodnih dodataka, ali sve ostalo je više-maje isto kao i u nešto slabijim modelima. Najveći broj korisnika jednostavno nije spreman dati toliko novca za telefon, ali to je u redu jer Apple nije ni u stanju prozvesti toliki broj uređaja kako bi zadovoljio masovnu potražnju. Kvaliteta iziskuje oskudicu, a visoke cijene oskudicu pretvaraju u profit.

Novi iPhone je luksuz u svakom pogledu. Za daleko manje novca možete kupiti sasvim pristojan telefon i velika je šansa da prevelike razlike nećete ni primijetiti. No, u isto vrijeme radi se o luskuzu koji si mnogi mogu priuštiti (očito). iPhone X mijenja tu priču. Očekuje se da većina kupaca neće kupiti najbolji telefon na svijetu nego će se zadovoljiti osmicom koja će biti glavni financijski pokretač.

Ako ga kupe, Apple će dodatno zaraditi, ako ne, dogodine ćemo raspravljati o neuspjelom eksperimentu.

Međutim, postoji i rizična treća opcija, a to je da će mnogi shvatiti da je 700 dolara ionako prevelik iznos za "drugi najbolji telefon na svijetu" i zaključiti da možda i nije vrijeme za novi uređaj ili se čak na kraju odluče za konkurenciju.

Sve u svemu, sama prezentacija defitivno nije bila zanimljiva (rijetko jest). Ono što će se dogoditi s iPhoneom X - moglo bi biti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.