Što je kraljica Elizabeta jela na Veliki petak? Njezin kuhar u videu pokazao recept

Screenshot: YouTube

Kako mnogi vjernici Veliki petak obilježavaju ribljim jelima, ni kraljevska obitelj u tom pogledu nije iznimka. Kraljevski kuhar otkrio je što se nalazi na stolu kraljevske obitelji tijekom uskrsnih blagdana.

Prema riječima Darrena McGradyja, osobnog kuhara kraljice Elizabete od 1982. do 1993., ona je na Veliki petak jela riblju večeru, ali je tradicionalni bakalar zamijenila oslićem. Čak je i objavio YouTube video u kojem je pokazao jelo koje je godinama pripremao za kraljicu.

Oslić iz pećnice

Kraljica nije voljela prženu ribu. "Kraljica zapravo ne bi jela ribu prženu u hrskavom bogatom tijestu. To je bilo malo previše za nju. Više je voljela profinjeniju verziju ribe i krumpirića. Svi komadići krumpira bili su iste duljine i savršenog izgleda", rekao je.

Dakle, umjesto prženja oslića u dubokom ulju, Darren ga je umočio u brašno, žumanjak i maslac, pa uvaljao u panko krušne mrvice i desetak minuta pekao u pećnici na 200 °C.

Dok većina Britanaca uživa u svojoj ribi i krumpirićima s tartar umakom, kraljičin izbor bio je drugačiji. Voljela je uz to jelo jesti hollandaise umak, koji je mješavina žumanjka, otopljenog maslaca i limunova soka.

Prezentacija jela također je bila ključna. Savršeni krumpirići morali su se slagati u kvadratni toranj. Zatim se stavi hollandaise umak na bočnu stranu tanjura, a na ribu se stavi ukras cvijeta.

"Ovo smo često posluživali kad bi kraljica imala goste na ručku", rekao je Darren.

Izjegavala je slatkiše u korizmi

Uz riblju večeru, kraljevska obitelj je na Veliki petak uživala i u domaćim vrućim pecivima, koja su bila poslužena uz popodnevni čaj. Na uskrsnu nedjelju, nakon što su prisustvovali crkvenoj službi u kapelici Svetog Jurja, kraljevska obitelj obično uživa u pečenom janjećem butu posluženom sa želeom od crvenog ribiza.

Što se tiče korizme, Darren kaže da je kraljica Elizabeta izbjegavala slatkiše u tom periodu, iako je inače jako voljela jesti tamnu čokoladu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.