Stjuardesa kaže da jedno piće nikad ne biste trebali naručiti u avionu

Foto: Shutterstock

Za mnoge putnike, dolazak kolica s pićima jedan je od rijetkih užitaka tijekom dugog leta. No iskusna stjuardesa otkrila je da postoji jedno piće koje bi možda bilo bolje preskočiti – i to baš ono koje mnogi smatraju savršenim za popiti tijekom leta: Bloody Mary.

Zašto Bloody Mary nije dobra ideja u avionu?

Sue Fogwell, koja iza sebe ima 22 godine rada u kabinskoj posadi, tvrdi da je Bloody Mary zapravo loša ideja u avionu. Njezino upozorenje moglo bi iznenaditi putnike jer je poznato da sok od rajčice – glavni sastojak Bloody Maryja – bolje prija u zraku.

Znanstveno je potvrđeno da zbog smanjenog tlaka i specifičnih uvjeta u kabini putnici više žude za kiselkastim i slanim okusima, a rajčica zadovoljava obje kategorije. No Sue kaže da bi ipak izbjegla određene verzije ovog pića.

Problem visokog udjela natrija

Za Travel + Leisure izjavila je da nikada ne bi naručila Bloody Mary kao ni običan sok od rajčice, i to zbog vrlo visokog udjela natrija. "Zbog vrlo visokog sadržaja natrija, uvijek izbjegavam piti Mr & Mrs T mješavinu za Bloody Mary i sok od rajčice", objasnila je Sue.

Hrana i piće s visokim udjelom natrija mogu brzo izazvati dehidraciju, pogotovo na dugim letovima. Uz to, Bloody Mary sadrži i votku, a alkohol dodatno pojačava gubitak tekućine.

Izbjegavajte i vodu iz avionske slavine

Sue je pritom dodala još jedno važno upozorenje: izbjegavajte piti vodu iz slavine u avionu. Otkrila je da je nikada ne pije, kao ni kavu i čaj, jer se pripremaju upravo s tom vodom.

Zašto? Voda u zrakoplovu dolazi iz spremnika koji se nalaze unutar samog aviona, a Sue tvrdi da to nije nešto što bi preporučila za konzumaciju. Dakle, sljedeći put kad se nađete u zraku i vidite kolica za piće, možda dvaput razmislite prije nego što naručite Bloody Mary – i svakako preskočite vodu iz slavine.

Što je Bloody Mary?

Bloody Mary je klasični koktel koji se najčešće pije kao jutarnje ili "brunch" piće, posebno popularan zbog reputacije da "liječi mamurluk".

🍹 Osnovni sastojci Bloody Maryja

  • Votka
  • Sok od rajčice
  • Sok od limuna
  • Worcestershire umak
  • Tabasco (ili drugi ljuti umak)
  • Sol i papar
  • Celer sol (po želji)

🧂 Dekoracija

Jedan od prepoznatljivih elemenata Bloody Maryja je način posluživanja – često dolazi ukrašen: stabljikom celera (najčešće), ali i maslinama, kiselim krastavcima, limunom, pa čak i komadićima slanine ili mini ražnjićima – ovisno o kreativnosti barmena.

📍Zanimljivosti

Piće je poznato po intenzivnom, slanom i ljutkastom okusu, a često se pije i kao "zdrava" opcija zbog rajčice, iako je zapravo riječ o alkoholnom koktelu.

Ime Bloody Mary navodno je inspirirano Marijom I., kraljicom Engleske, poznatom po progonima protestanata – iako postoji više teorija o porijeklu imena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.