Splitski youtuber ušao u riječke bunkere, pogledajte što je tamo zatekao

Foto: Saša Sapa Stojanović

SPLITSKI avanturist, youtuber i fotograf Jurica Galić Juka objavio je video u kojemu je posjetio čuvene fortifikacije u Rijeci. Kroz bunkere provela su ga dva riječka ljubitelja povijesti, a video je odmah privukao veliku pozornost na YouTubeu.

U prvoj epizodi obišli su nedovršenu podzemnu fortifikaciju Sveta Ana na brdu Sveti križ u istočnom dijelu grada Rijeke.

"Gradnju su započeli Talijani, a bunkere su nakon kapitulacije Italije u funkciju stavili Nijemci. Pronalazimo i lokaciju jedne tragične priče s kraja Drugog svjetskog rata (kakvih se u tom ratu odigralo bezbroj). Naime, partizani pozivaju njemačke vojnike na predaju, nakon čega ih strijeljaju pored grebena na kojem smo se i mi zatekli. Duhovi prošlosti na ovom području su još tako osjetni...", objašnjava Juka uz video.

Alpski bedem

Inače, najvećim su dijelom ove fortifikacije nastale u doba Kraljevine Italije (1920. -1943.), dok je manji dio njih, poput objekata na sušačkoj strani grada, izgrađen u doba prve i druge Jugoslavije.

Dio je nastao u doba Trećeg Reicha. Intenzivna izgradnja trajala je od 1935. do 1945., posebno od 1939. do 1942. Talijanski pojas utvrđenja je građen u svrhu zaštite od vojske Kraljevine Jugoslavije, a nazivao se još i Alpskim bedemom.

U prosincu prošle godine Juka je posjetio i zadarske bunkere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.