Škotska je prva zemlja na svijetu koja ženama omogućuje besplatne uloške i tampone

Ilustracija: 123RF

ŠKOTSKA je postala prva zemlja svijeta koja ženama omogućava besplatne uloške, tampone i druge higijenske potrepštine tijekom mjesečnice.

Ova odluka škotskog parlamenta stigla je nakon višegodišnjih napora aktivista.

Parlament je odluku donio jednoglasno, a sve žene su dobile mogućnost korištenja besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština. 

Zakon je predstavila glasnogovornica laburista Monica Lennon, koja se bori protiv siromaštva od 2016. godine. Kako je rekla, ovo je "praktičan i progresivan" zakon koji je sad važniji nego ikad zbog pandemije.

"Mjesečnice ne staju zbog pandemije, a rad na tome da osiguramo lakšu dostupnost higijenskih potrepština nikad nije bio važniji", rekla je.

Pokazalo se da se trošak svake menstruacije u Škotskoj penje na 70 kuna, a škotska vlada sad mora osmisliti kako svima omogućiti besplatne potrepštine.

Iako će lokalna vijeća sama odlučivati na koji im je način najlakše osigurati besplatne potrepštine svim ženama koje ih trebaju, poručeno je da to treba biti lako i s dostojanstvom. Ulošci i tamponi trebali bi biti besplatni u javnim ustanovama te u školama i na fakultetima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.