Sjećate li se Univerzijade: Motovun odaje počast tvorcu legendarnog Zagija

NAKON uspješno zaokruženog prvog desetljeća. Motovun Film Festival hrabro korači u drugo, iako bi za njega mogli reći da je i dalje na samim počecima s obzirom na to kako njegovi istaknuti gosti, kritičari i vjerni pratitelji vječno naglašavaju kako je ovdje riječ o projektu, odnosno festivalu koji će trajati još - stoljećima. Ili barem dok se Motovunsko brdo ne uruši pod silnim teretom slave, filmskih traka i ljubitelja sedme umjetnosti kojih je svakim danom sve više.

A kako je prvi film uopće prikazan na Motovunu stigao iz Finske - "Juha" slavnog redatelja Akija Kurishamija, tako Motovun ove godine u svoje novo desetljeće korači jednako kao prije jedanaest godina - u skandinavskom tonu, predstavljanjem novog finskog filma. Tako će posjetitelji najkul filmskog festivala u Hrvata ove godine moći vidjeti pet najuspješnijih finskih dugometražnih filmova snimljenih u posljednjih pet godina. A ljubitelji dokumentarnog filma, žanra po kojem je finski film najpoznatiji, u selekciji Arta Halonea moći će vidjeti retrospektivu finskog dokumentarca, koja će uključivat čak šest naslova. Selektor programa, Arto Holen, posljednjih se petnaestak godina kontinuirano bavi snimanjem dokumentaraca, a na festivalu dokumentarnog filma u Solunu prošle je godine dobio nagradu koja se dodjeljuje najznačajnijim dokumentaristima današnjice.

Istaknuti filmski i glazbeni autori ove godine stižu iz Finske

Osim filmskim programom, Finska će se predstaviti i gostovanjima istaknutih filmskih autora, ali i onih glazbenih - a gost koji se s nestrpljenjem očekuje svakako je Ismo Kullervo Alanko, jedan od najutjecajnijih finskih glazbenika, poznat po svestranosti i kombiniranju različitih glazbenih stilova, koji kreću od rocka, a završavaju u danceu, šlagerima, elektronici... zapravo, tko zna gdje!

Također, nakon prošlogodišnje velike obljetnice, desetog jubileja, ove godine ljubitelje filma očekuje manji, ali jednako bitan jubilej - deseti rođendan motovunskog programa Motovun Online, selekcije kratkih filmova. U spomen ovom rođendanu Motovun će prikazati sve dosadašnje pobjednike spomenute selekcije, i to u Zagrebu, s obzirom na to da svi stanu u jednu večer. Zato, 2. srpnja svi u Kino Europa na ovaj ne tako mali rođendan, pogledajte koliko su u vašim očima narasli kako filmovi, tako i autori i informirajte se o ovogodišnjem programu festivala, koji će biti predstavljen iste večeri, na istom mjestu.

Sjećate li se legendarnog Zagija?

A nagrada koja se svake godine dodjeljuje velikanima hrvatskog filma koji se istim bave više od pola stoljeća, pa u skladu s tim i nosi ime 50 godina, ove godine pripast će glasovitom karikaturistu i autoru legendarnog Zagija, Nedjeljku Dragiću, doajenu hrvatskog animiranog filma.

V.V.
Foto: motovunfilmfestival.com
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.