Sin Lidije Bastianich o prošeku: Ne smije postojati naziv tako sličan talijanskom

Foto: Shutterstock/Guliver

JOE BASTIANICH, ugledni ugostitelj, vinar, poduzetnik i TV ličnost, dotaknuo se zahtjeva hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza "prošek" u Službenom listu EU.

"Italija se mora boriti za svoje blago", rekao je Bastianich, inače sin kuharske zvijezde Lidije Bastianich, za Il Corriere della Sera.

"Izrazi povezani s poljoprivredom, hranom i vinom i zaštićenim podrijetlom moraju se apsolutno braniti. To dobro znam jer sam godinama u SAD donosio talijanske proizvode, a svijet voli Italiju baš zbog te baštine. Fenomen 'sličnog izraza' stvara ogromnu štetu. Čak i ako je prošek drugačije vino od prosecca, naziv mora ostati talijanski i ne smije postojati drugo ime tako slično", smatra Bastianich.

 

>>Rasplamsava se vinski rat između Italije i Hrvatske. Talijani prijete barikadama

Hrvatska započela postupak za međunarodno priznanje imena "prošek"

Podsjetimo, Zagreb je u Bruxellesu započeo postupak za međunarodno priznanje imena svog dalmatinskog slatkog vina "prošek". Hrvatska je već zatražila priznavanje izraza "prošek" nakon ulaska u EU 2013. godine, no to je Bruxelles tada odbio zbog snažne sličnosti s talijanskim "proseccom". Sada Hrvatska ponovno pokušava, što u Italiji izaziva oštre kritike.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da talijanski prosecco i hrvatski prošek nisu isto vino te da Hrvatska ima potpuni pravni, povijesni i kulturni legitimitet za priznavanje tradicionalnog izraza "prošek" na europskoj razini.

 

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice vlade, Vučković je rekla da postoje dokazi da se izraz "prošek" u Hrvatskoj koristi stoljećima, a odnosi se na posebnu metodu koja se primjenjuje u proizvodnji posebnog vina iz grožđa na područjima sjeverne, srednje i južne Dalmacije te Dalmatinske zagore.

Pojasnila je i da je talijanski prosecco pjenušavo vino s posve različitim specifikacijama.

Vučković je potvrdila da se trenutno razmatra zahtjev Hrvatske za priznavanje izraza "prošek" na europskoj razini te da još treba pričekati konačnu odluku. Zahtjev je podnijelo Ministarstvo poljoprivrede, a Vučković je izjavila da ga se ne bi ni podnosilo ako se ne bi smatralo da Hrvatska ima potpuni pravni, povijesni i kulturni legitimitet za takvo što.

***

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se i na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.

Index Recepti
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.