Znate li koje namirnice ne smijete zamrznuti? Evo kako smanjiti otpad od hrane

Foto: Shutterstock

Sadržaj omogućuje: Dukat

AKO u hladnjaku pronađete namirnicu koja je pred istekom roka trajanja, ona se potencijalno još može konzumirati tjednima pa čak i mjesecima nakon naznačenog roka. Ovisi o kojoj se namirnici radi kao i oznaci naznačenoj na proizvodu: "Upotrijebiti do“ i "Najbolje upotrijebiti do“.

Oznaka „Upotrijebiti do“ oznaka je zdravstvene ispravnosti proizvoda i koristi se za lako kvarljive namirnice poput svježeg mesa, svježe ribe i svježeg pilećeg mesa. Nakon isteka datuma uz ovu oznaku namirnicu nije preporučljivo koristiti.

No, s druge strane, oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ govori o datumu do kada su kvaliteta i organoleptička svojstva namirnice najbolja. Ova se oznaka koristi za tjesteninu, rižu, kolače, čokoladu, pahuljice i slične proizvode koji se mogu koristiti i nakon označenog datuma, ako su namirnice mirisom i okusom u redu. Drugim riječima, „Najbolje upotrijebiti do“ ne znači „Loše nakon“. Važan je ovo podatak i informacija koja je mnogima potpuno nova, a s obzirom na podatak iz istraživanja koje je u lipnju za Dukat provela agencija Improve koji pokazuje da 60 posto ljudi u Hrvatskoj ne zna razliku između te dvije oznake.

Foto: Shutterstock

Imajući na umu kako se u Hrvatskoj oko 71 kilograma hrane po stanovniku baci na godišnjoj razini, a u stvaranju ukupnog otpada od hrane hrvatska kućanstva sudjeluju s visokih 76 posto, važno je da što prije počnemo s edukacijom o načinima kako promijeniti svoje navike i drugačije pristupati hrani.

Dodatni razlog zašto je nužno promijeniti odnos prema hrani leži i u podatku kako na globalnoj razini bačena hrana sudjeluje u stvaranju otprilike 10 posto ukupnih stakleničkih plinova, čime značajno doprinosi klimatskim promjenama. Do toga dijelom dolazi zbog transporta hrane jer hrana putuje i više od 10 tisuća kilometara kako bi došla do polica trgovina i krajnjeg potrošača. Osim prijevozom, i njezinim bacanjem stvara se dodatni udio emisije stakleničkih plinova. U kanti za otpad dolazi do anaerobne razgradnje, tj. do stvaranja plina metana, jednog od najsnažnijih stakleničkih plinova. 

Planiranje obroka i kupnje namirnica prvi je i najvažniji korak prema smanjenju otpada od hrane u kućanstvu

Kako bismo promijenili vlastite navike i pozitivno utjecali na promjene, postoje mnogi savjeti kako smanjiti otpad od hrane.

Prvi i najvažniji savjet jest taj da planirate obroke i kupnju namirnica. Napravite plan i definirajte jela koja ćete pripremati u tjednu ispred vas. Ako imate ostatke hrane od prethodnih dana, uključite ih u plan. Također, dok pišete popis za kupnju, svakako pregledajte hladnjak, zamrzivač i smočnicu kako ne biste kupovali i skladištili namirnice koje već možda imate u kući. Nakon toga sa sigurnošću ćete moći napisati što vam od potrebnih namirnica nedostaje.

Dobar savjet povezan s kupnjom jest i odabrati manja kolica u dućanu jer odabir onih većih ostavlja mogućnost da kupite više hrane nego što zapravo trebate. Stoga, ako se ne radi o velikoj (primjerice mjesečnoj) kupnji, birajte manja kolica i košare.

Foto: Shutterstock

Naučite pravilno skladištiti i zamrzavati namirnice

Ostatke hrane ili namirnice pred istekom roka trajanja uvijek odlažite na isto mjesto u hladnjaku – tako ćete imati jasan uvid u pravo stanje namirnica ili ostataka hrane koje je potrebno prvo iskoristiti. Osim toga, jednostavnije ćete i brže iskombinirati i osmisliti kako te namirnice iskoristiti za sljedeći obrok.

Jednom do dva puta mjesečno odredite dan za „inventuru“ hladnjaka i zamrzivača te iskoristite namirnice koje biste u suprotnom uskoro bacili.

Dodatno, budite oprezni prilikom čuvanja hrane. Na primjer, jabuke, kruške, banane i naranče ne bi trebale biti u dodiru jedne s drugima jer kada su blizu, međusobno uzrokuju brže sazrijevanje. S druge strane, rajčice, avokado, krumpir, banane i agrume čuvajte izvan hladnjaka i to samo u ambalaži prikladnoj za hranu.

Jedan od najpoznatijih načina za skladištenje hrane pred istekom roka trajanja jest zamrzavanje. Zamrzavanje je isto tako odlično rješenje kada se pretjera s količinom kupljene ili pripremljene hrane. No, ne zamrzava se svaka namirnica jednako niti jednako dugo može ostati zdravstveno ispravna u zamrznutom obliku.

Kako bi svakoj namirnici pristupili ispravno, Dukat je na svojoj web stranici Hrana se ne baca, u suradnji s nutricionistom Nenadom Bratkovićem objavio veliki vodič za pravilno zamrzavanje više od 50 različitih namirnica.

Kad počnete pravilno zamrzavati hranu, budite oprezni kako vam kroz nekoliko tjedana ili mjeseci zamrzivač ne bi postao skladište nepoznatih smrznutih namirnica. Zato zamrzavajte u manjim porcijama, označavate porcije naljepnicama na koje ćete prethodno ispisati naziv jela i datum smrzavanja.

Foto:Shutterstock

Ostatak danas, obrok sutra

Više od 50 posto ispitanika u Dukatovom istraživanju baca ostatke od obroka – savršeno ispravnu hranu i zato se ovoj kategoriji hrane treba posebno posvetiti. Uz edukaciju i savjete kuhara te uz malo mašte, ostatci obroka mogu postati vaša mala signature jela.

Tako primjerice ostaci od pečenog mesa mogu biti iskorišteni za raznolike salate po želji, stari kruh se uz malo mlijeka i začina može transformirati u ukusne knedle, ostaci pečene piletine mogu postati fina pašteta, a voće koje više nije jestivo može u trenu postati omiljeni smoothie ili voćni desert.

Hrana se ne baca idealna je platforma za edukaciju, motivaciju i kreativnost s ciljem smanjenja bacanja hrane i odgovornijeg odnosa prema hrani

Kako bi dali svoj doprinos edukaciji i promjeni navika građana kad je riječ o smanjenju bacanja hrane, Dukat je krajem ljeta javnosti predstavio svoju platformu Hrana se ne baca. Na istoimenoj web stranici Dukat tako dijeli brojne savjete i informacije kreirane u suradnji sa stručnjacima, chefovima i pojedincima koji već danas uspješno koriste dobre prakse s ovim ciljem, ali i najavljuje brojne aktivnosti koje omogućavaju građanima da se u njih uključe.

Tako su jedna od aktivnosti besplatne projekcije višestruko nagrađivanog filma „Just Eat It – A Food Waste Story“ u Bjelovaru, Karlovcu i Zagrebu koje zbog velikog interesa potvrđuju koliko je građanima stalo osvijestiti se i naučiti odgovorno odnositi prema hrani. Tako je novi, drugi datum za projekciju u Zagrebu otvoren već nakon dva dana.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Dukat u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.