"Setovi filmova ne oštećuju, a njen dom da?": Anastazija nema kućicu, a zima stiže

Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

KRAJEM ožujka ove godine 18-godišnju gradsku mačku Anastaziju dubrovačke vlasti "deložirale" su iz kućice koju je za nju arhitekt Srđan Kera napravio ispred ulaza u Knežev dvor. Tada je mačka Anastazija dobila puno medijskog prostora i potporu brojnih ljudi na društvenim mrežama, a sada je opet tema.

"Onog trenutka kada su makli kućicu nitko nije reagirao. Prodana je finta da se radi o zakonu koji je star 70 godina što je totalna besmislica. Pazite, 70 godina. To je bilo doba Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Ona se promijenila '63 u Socijalističku", rekao je danas za RTL Srđan Kera, graditelj kućice. Na Anastazijinom domu je radio 21 dan.

"Najveći je problem bio taj što u Dubrovniku ne možete nabaviti materijal. To je trebalo stići iz Karlovca. Dok sam ja to naručio, pa dok je to došlo… Zezao sam se 21 dan. Što mjerio, što crtao, što preračunavao", kazuje Kera.

Na kućicu je stavio čak i gumene podloške da ne bi oštećivala kamen stare gradske jezgre.

"Mene sada zanima - gdje to ima gumenih podloga na stolovima i stolicama, nosačima suncobrana i ostalim stvarima koje se nalaze na javnoj površini koja je pod zaštitom UNESCO-a? Nema nigdje. To se gura, kamenje se oštećuje… Ja sam baš išao ciljano to staviti da nitko ne može reći da je ta kućica nešto oštetila", kaže Kera.

Stol od kafića može, film može, ali kućica ne?

Osim navedenog, muči ga i argument kako se radi o baštini pod zaštitom UNESCO-a. Kera tvrdi kako je ista stvar moguća u drugim gradovima, ali u Hrvatskoj nije.

"Cijeli Grad je pod zaštitom. Čak su sad i proširili to područje. Ako može stol od kafića, zašto ne može kućica? Šta, treba platiti? Pa onda recite, treba platiti, pa da platim i gotova priča. Samo neka kažu koliko treba. Ima još jedna glavna priča, filmovi se mogu snimati, oni ne oštećuju - a kućica oštećuje?", zapitao se Kera čija se majka redovito brine o mački.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.