Šest godina od odlaska legende: Na današnji dan preminuo je Kemal Monteno

Screenshot: YouTube

KEMAL MONTENO preminuo je na današnji dan prije šest godina.

Pjevač je izgubio životnu bitku uslijed komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Njegova smrt potresla je mnoge, a te 2015. godine za Index je progovorio i Oliver Dragojević te otkrio kakav je bio odnos njega i legendarnog Keme.

"On i ja bili smo stari frendovi, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet. Vrlo često smo se družili i bili smo jako dobri. Potresla me vijest o njegovoj smrti... Taman se spasio od dijalize, to je ta nesretna kob. On i ja uglavnom smo bili od veselja", rekao je za Index tad Oliver.

"Pjevali smo tužne pjesme, a bili smo jako sretni", zaključio je.

Osim s Oliverom, Kemal je surađivao tijekom svoje bogate karijere s brojnim glazbenicima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Dražen Žerić Žera i drugi.

Kemal je rođen je u Sarajevu 1948. godine, a posljednjih 15 godina živio je u Zagrebu. Njegov otac bio je talijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini.

Zbog talijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-talijanska podjela osim u nazivu utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj glazbeni izričaj koji ga je pratio tijekom više od 40 godina karijere, stoji u njegovom životopisu.

Iza Montena ostale su pjesme koje će ga uvijek čuvati od zaborava: Nekako s proljeća, Nije htjela, Daleko, Vratio sam se živote.

Kemal Monteno sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.