Scorsese ponovno razvaljuje: Ovo je njegov najbolji film u posljednjih 30 godina

Foto: Press

PRIČE o legendarnom Martinu Scorseseu vrlo se često znaju svesti na to da su mu filmovi odlični, ali da nijedan nije bolji od njegovog remek-djela "GoodFellas".

Ako je vjerovati kritičarima koji su imali prilike pogledati njegov najnoviji film, dugoočekivani "The Irishman", ta se priča polagano mijenja, a mnogi tvrde da je film podjednako dobar, ako ne i bolji od njegove nezaboravne gangsterske drame.

Odlična gluma, predivno snimljen, izvrsno režiran i ono najbitnije - Scorsese se vratio žanru koji ga je proslavio i to u društvu nezaboravnih suradnika. A kada u istom filmu imate Roberta De Nira, Joea Pescija, Harveyja Keitela i prvu suradnju redatelja s Pacinom, radi se o filmu koji se ne propušta.

Ukratko, ovo je film za kojim nariču svi oni gledatelji zasićeni superjunačkim CGI spektaklima, hororima i tko zna kojim po redu nastavcima, remakeovima i rebootovima popularnih franšiza.

"Once Upon a Time in Hollywood", "Joker" i "The Irishman" spadaju u tri najrazvikanija ovogodišnja filma, a dijele jednu zajedničku crtu - "staromodni" su. Sve ovo možda je i trenutak u kojem je postalo jasno da sve ne može počivati na leđima blockbustera i da su se ljudi možda zaželjeli klasičnih filmova.

A "The Irishman" je, tvrde kritičari, upravo to. Klasičan gangsterski film sa sumnjivim njuškama, prevelikim pečatnjacima, golemim količinama novca, prikladnim soundtrackom i glumačkim legendama koje su se ujedinile u filmu koji djeluje kao kompilacija najboljeg iz Scorseseovih najboljih filmova.

Ono što se promijenilo je redateljev pristup tematici. Životi mafijaša više se ne veličaju, a glamur su zamijenile teme starenja, krivnje i smrti.

Kao što vjerojatno znate, radnja prati život plaćenog ubojice i zaposlenika obitelji Bufalino, Franka "Irca" Sheerana (De Niro) koji se u staračkom domu prisjeća svog uspona u svijetu kriminala. Jedan od njegovih zadataka bio je i čuvanje nepredvidivog sindikalista Jimmyja Hoffe (Pacino) koji je svojevremeno imao ogroman utjecaj, ali i povezanost s kriminalnim podzemljem. Inače, Hoffa je nestao u srpnju 1975. i njegov slučaj do danas je neriješen, ali Sheeran je ispričao svoju verziju događaja i što se njega tiče, stvari su itekako riješene.

Scenarij Stevea Zailliana utemeljen je na Sheeranovoj biografiji "I Heard You Paint Houses" Charlesa Brandta iz 2004. Brandtova knjiga Sheerana stavlja u središte Hoffin nestanak, ali FBI ga još uvijek nije službeno povezao s ubojstvom.

Neovisno o tome vjerovali mu ili ne, njegova životna priča odličan je materijal za film. Sheeran nakon rata počinje raditi kao kamiondžija, a uskoro nakon toga počinje surađivati s Russellom Bufalinom, mafijašem kojem se sviđa Frankov stil i učinkovitost. Za ovu ulogu Scorsese je iz mirovine izvukao izvrsnog Joea Pescija koji je ovog puta sve samo ne glasni i agresivni luđak kakve je mnogo puta glumio.

Bufalino Franka upoznaje s Hoffom, političarem u usponu koji je mafijašima posuđivao novac iz mirovinskog fonda, uzimao dio kamata i povremeno angažirao mafijaške razbijače da odrađuju povremeno zastrašivanje onih koje je bilo potrebno "dovesti u red".

Frank postaje Hoffin prijatelj i tjelohranitelj, ali sve se mijenja u trenutku kada Hoffa završava u zatvoru i počinje ucjenjivati mafiju.

"The Irishman", tvrde kritičari, po mnogočemu je klasičan Scorseseov film i sve smo ovo već mnogo puta vidjeli, ne samo od redatelja, već i mnogih koji su njegov stil pokušali imitirati. No, u isto je vrijeme i jedan od najboljih filmova u žanru i samo su Scorsese i pomno odabrani glumci mogli snimiti toliko moćan film koji vas uspijeva natjerati da zanemarite sva ta opća mjesta gangsterskog filma. Razlog za to je jednostavan.

Kao što je to kritičar Guardiana, Peter Bradshaw, napisao: "Imali smo priliku da se zasitimo mafije, ali Scorsese sve te priče vraća u fokus, posebno s novim naglaskom na Frankovoj duhovnoj devastaciji i krivnji. Čovjek koji je još davno uspio amputirati mogućnost da osjeća žaljenje, sada više nije u stanju pomiriti se s vlastitim osjećajima. Ovo je još jedno ogromno Scorseseovo postignuće."

Podsjećamo, "The Irishman" na Netflix stiže 27. studenog.    

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.