Savršene uskršnje slastice: Donosimo vam recepte za pogaču i cheesecake od mrkve

Foto: Instagram

OBILNO uskršnje objedovanje valja zaključiti dobrim desertom. Jedan od prijedloga za idealnu poslasticu nakon blagdanskog ručka svakako je tradicionalna uskršnja pogača. Ipak, ako ste više ljubitelj kremastog deserta, počastite se brzim i slasnim cheesecakeom od mrkve.

Uskršnja pogača

Potrebne namirnice:

3 dl toplog mlijeka
1 kg glatkog brašna
200 g maslaca
5 žlica ulja
2 vrećice kvasca + 50 ml mlijeka + žlica brašna
4 cijela jaja 
1 žumanjak
naribana korica jednog limuna
3 žlice ruma
4 žlice rakije
vanilin šećer
čep ekstrakta vanilije
250 g šećera
prstohvat soli

Priprema:

Najprije otopite maslac pa ga pomiješajte s uljem i mlijekom. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i žlicom brašna te ostavite prekriveno 10 minuta dok ne naraste. U posudi pjenjačom umutite cijela jaja, dodatni žumanjak, limunovu koricu, rum, rakiju, vanilin šećer i ekstrakt.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol pa toj smjesi dodajte zamućenu smjesu iz prve posude te mlijeko, maslac i ulje. Dobro promiješajte i sjedinite smjesu i na kraju joj dodajte kvasac. Ako je dobivena smjesa rijetka, slobodno uspite još brašna. Ono ne bi smjelo biti ni prerijetko i ljepljivo, ali ni pretvrdo.

Dobro izmiješajte da tijesto bude glatko. Zatim ga na radnoj površini izradite rukama, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu dok mu se volumen ne udvostruči, preporučuje se oko sat i pol do dva.

Tijesto premijesite i podijelite na tri jednaka dijela. Od njih oblikujte kugle koje ćete zatim složiti na ranije namašćen protvan s dovoljno razmaka kako se ne bi spojile pri pečenju. Pokrijte pripremljeno tijesto i ostavite ga tako još tridesetak minuta.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Pogače prije pečenja nožem lagano zarežite na sredini tri puta, premažite umućenim jajem i pospite običnim šećerom. Stavite ih u pećnicu i pecite 30 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pogače su idealno pečene kada porumene sa svih strana.

Cheesecake s mrkvom

Potrebne namirnice:

250 g keksa

2 dl mljevenih oraha
120 g maslaca

600 g krem sira
4 jaja
4 velike mrkve
vanilin šećer
žličica cimeta
4 žlice šećera u prahu

400 g kiselog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
čep ekstrakta vanilije

Priprema:

Pećnicu stavite zagrijavati na 170°C. Najprije pripremite podlogu kolača tako da sameljete kekse i orahe, dodate im otopljeni maslac i sve utisnete u pleh promjera 28 centimetara, a kalup omotajte folijom kako masnoća ne bi curila van te sve ostavite sa strane dok pripremate kremu.

Za kremu mikserom umutite sir, šećer, vanilin šećer i cimet pa im dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro pomiješajte. Mrkvu naribajte i pomiješajte u prethodno dobivenu smjesu. Sve zajedno kratko izmiksajte kako biste dobili glatku kremu bez grudica, a potom ju prelijte preko podloge

Stavite cheesecake peći u pećnicu oko 45 minuta. Za to vrijeme, pomiješajte vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije pa kad se kolač ispeče, prelijte dobivenu smjesu preko kolača i ostavite u ugašenoj, vrućoj pećnici još pet minuta.

Gotov kolač ohladite na sobnoj temperaturi pa ga ostavite u hladnjaku preko noći kako bi se stisnuo.

Bonus video: Otkrijte trik i napravite svjetlucave pisanice ovog Uskrsa

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.