Redatelj filma Adam: U nijednom mediju nisam spomenuo Zlatni lav festivala u Veneciji

Foto: Press

NAKON što smo objavili članak o hrvatskom filmu Adam, za koji su domaći mediji izvijestili da je "proglašen najboljim igranim filmom na Filmskom festivalu u Veneciji gdje je dobio Zlatnog lava" bez pojašnjenja da zapravo nije riječ o glasovitom Filmskom festivalu u Veneciji već puno manjem festivalu Venice Film Awards koji svakog mjeseca dijeli svoje zlatne lavove, javio nam se redatelj Mario Šulina.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Povodom teksta objavljenoga na Vašem portalu pod naslovom Hrvatski film o branitelju dobio Zlatnog lava u Veneciji? Je, onog koji košta 250 € objavljenoga 6. siječnja o. g., a na tragu Facebook statusa cijenjenoga novinara i redatelja g. Igora Mirkovića objavljenoga ranije toga dana, imam potrebu reagirati.

Naime, niti jednom prigodom te ni u jednom mediju nisam spomenuo nagradu Zlatni lav svjetski eminentnoga filmskoga festivala u Veneciji. Sudjelovanje i nagrada na venecijanskom, kao i na nizu drugih IMDB-ovih kvalifikacijskih festivala, transparentno sam isticao kako na vlastitom Facebook profilu, tako i na Facebook stranici filma. Riječ je o mjesečnim festivalima nezavisnoga filma, uključujući i sporni Venice Film Awards, jedan od nekoliko na kojima je film nagrađen. Nabavka kipića koji je također izazvao spor stvar je izbora, no i bez istoga činjenica je da je film u mjesečnom izboru i na spomenutom festivalu nezavisnoga filma ocijenjen najboljim (kao i na IMDB-ovim mjesečnim kvalifikacijskim festivalima, primjerice, u Londonu, New Yorku ili Montrealu). Dakle, niti jednoga trenutka nije postojala ikakva intencija za manipulacijom, bilo medija, bilo ljubitelja filma. Sve je to lako moguće utvrditi i uvidom u Facebook stranicu filma.

Film Adam realiziran je iznimno skromnim sredstvima i plod je velikoga entuzijazma i ljubavi prema filmu, kako moje, tako i svih koji su u realizaciji filma sudjelovali. Komunikacijske nejasnoće koje su se eventualno dogodile stvorile su dojam da se iza svega krije pokušaj manipulacije. Kao redatelj filma, već time što je film nagrađen na nekoliko spomenutih festivala (mjesečnih IMDB-ovih, kao što sam istaknuo), nisam krio zadovoljstvo svjestan uvjeta u kojima je projekt realiziran. Posebno me žaloste konotacije koje su iz svega proizašle, a bez prethodnoga gledanja filma od strane pojedinih komentatora, o nacionalističkim tendencijama koje s filmom nemaju nikakve veze. Upravo suprotno, film se bavi pojedincem istraumatiziranim ratnim iskustvom i ta je priča podignuta na razinu univerzalnosti. Pritom je poseban naglasak stavljen na stradavanje djece, onoga najgorega što se u jednom ratu može dogoditi, u ratu u kojem ništa nije dobro. Ponajmanje, namjera je filma i svih mojih naknadnih medijskih istupa bila ikoga diskvalificirati. Legitimno je film proglasiti lošim, ali nije pošteno pridavati mu konotacije za koje naprosto nema mjesta, a što, siguran sam, znaju svi koji su film do sada pogledali.

Naposljetku, žao mi je zbog ovoga, vjerujem, nenamjernoga nesporazuma koji se dogodio. Kipić koji sam platio dvjesto pedeset eura moja je uspomena na jedno priznanje koje je prethodilo (s kipićem ili bez njega, film je tako ocijenjen i nagrađen), i ako je fotografiranje s njim shvaćeno kao pokušaj uvjeravanja javnosti da je u pitanju nagrada Mostre, ovim putem ponavljam da takvo što niti u jednom trenutku nije bila namjera. Naprotiv, sama je pomisao na pokušaj obmane suluda, jer govorimo o jednom od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu. Čvrsto vjerujem u duh suradnje na kulturnoj sceni te se nadam da u svemu ovome nije bilo zlonamjernosti, kako od Vaše strane, tako i od strane gospodina Mirkovića kojem želim puno uspjeha u daljnjem radu", napisao je Šulina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.