Razlozi zašto su Zlatni globusi bolji od Oscara: Pijane najave, skandali i Ricky Gervais

ZLATNI GLOBUSI otvaraju sezonu dodjele nagrada i već vrapci na grani znaju da se nakon njih može lakše predvidjeti tko će dobiti Oscara. Iako je dodjela Akademijinih nagrada jedan od najprestižnijih događaja godine, većina slavnih mnogo radije ide na Globuse, jer je kako tvrdi CNN, njihova dodjela mnogo smješnija, opuštenija i zabavnija od dosadne i ukočene dodjele Oscara. CNN stoga donosi deset razloga "zašto su Zlatni globusi bolji od Oscara".

Hrana koju zaista treba žvakati

Kuhar Suki Sugiura koji radi u hotelu Beverly Hilton pazi da nitko od izgladnjelih zvijezda ni ne pomiriše pomodnu, laganu hranu već je za uzvanike pripremio rebarca na kalifornijski način, mozzarellu s biljem i kolače prepune čokolade. Bio bi pravi užitak gledati brojne celebritije kako nakon mjeseci izgladnjivanja i mahnitog vježbanja pokušavaju ignorirati stol prepun "prave" hrane.

Kanye West neće doći

Nakon skandala na dodjeli MTV-jevih nagrada kada je Kanye West upao na pozornicu i oteo mikrofon mladoj Taylor Swift koja je upravo zahvaljivala za dobiveno priznanje, Kanye West više nije poželjan gost na ovakvim svečanostima. Mnogi prezenteri s dodjele MTV Video Music nagrada će doći, ali kontroverzni reper nije pozvan. Na crvenom tepihu će se pojaviti Ashton Kutcher, Gerard Butler i ekipa, sada već legendarnog, "Mamurluka".

Kontroverzno glasačko tijelo

Za razliku od 6.000 Akademijinih glasača, o Zlatnim globusima odlučuje stotinjak pripadnika organizacije Hollywood Press Association. Organizacija je vrlo zatvorena i kontroverzna, a o njoj je 2004. godine snimljen dokumentarac "Hollywood's Dirty Little Secret". Mnogi ih optužuju da na njihove odluke utječu holivudski moćnici, ali jedno je sigurno, njihove glasove je mnogo teže predvidjeti nego one oskarovske.

Voditelj Ricky Gervais

Posljednji put su Zlatni globusi imali voditelje 1995. godine. To su bili John Larrouqette i Janine Turner, a ove su se godine odlučili za autora serije "The Office", Rickya Gervaisa. CNN-ova novinarka misli da je riječ o pravoj osobi koja će voditi taj "cirkus" i ismijavati sve koji su "mlađi, bogatiji, mršaviji i privlačniji od njega".

Niti jedna dodjela ne prođe bez skandala

Jack Nicholson je u svojem govoru 2003. priznao da je upravo popio Valium, 2006. godine je Isaac Mizrahi "zašlatao" Scarlett Johansson za vrijeme intervjua, a 2009. svi su se smijali britkom govoru Sache Barona Cohena. U opuštenoj atmosferi kakva često vlada na dodjeli, nije teško izazvati skandal, a nadajmo se da će ih ove godine biti napretek.

Alkohol

Prošle je godine Ricky Gervais bio u ulozi prezentera i došao je na pozornicu s pivom u ruci. "Ne mogu vjerovati da nisam nominiran. Protratio sam kampanju. To mi je zadnji put da sam se seksao s 200 sredovječnih novinara", rekao je tada. Prezenteri imaju pristup otvorenom baru na dodjeli Zlatnih globusa što dovodi do vrlo zanimljivih, antologijskih najava, a organizatori su vrlo dobro svjesni toga.

Otvaranje sezone na crvenom tepihu

Jednako kao što su Zlatni globusi dobar pokazatelj toga tko će dobiti Oscara, tako su kreacije na crvenom tepihu pokazatelj tko će obilježiti sezonu svojim stilom. Drew Barrymore se jednom pojavila u zelenoj haljini, bez grudnjaka i još uvijek se nije oporavila od kritika. S druge strane, Kate Winslet je zablistala u svojoj haljini prošle godine i časopis People ju je stavio na listu najbolje odjevenih u 2009.

Pjevanje zahvale

Ekipa filma "Glee" koji je nastao po televizijskoj seriji, a prikazuje dogodovštine srednjoškolskog zbora i njihovog voditelja, vjerojatno neće biti pozvana na Oscare, ali na Globusima imaju četiri nominacije. CNN-ova kritičarka predviđa da će osvojiti barem jednu nagradu, a zahvala koja slijedi nakon toga, mogla bi biti otpjevana što bi se na ukočenoj dodjeli Oscara teško moglo dogoditi.

Nema dosadnih kategorija

Dodjela Oscara dugačka je i često dosadna. Nagrada za najbolji film daje se na kraju i to je zapravo vrhunac večeri koji svi čekaju, a nikako da dočekaju. Zlatni globusi sveli su podjele nagrada u "dosadnim kategorijama" poput one za najbolji kratki film ili najbolji originalni scenarij, na minimum.

Prepucavanje Jay Lena i Conana O'Briena

Iako kritičari pretjerano ne cijene Zlatne globuse, američka publika ih obožava i gledanost je uvijek velika, što će posrnulom NBC-u donijeti dobru zaradu. Gledatelji mogu uživati u cjelonoćnim komičnim opaskama Jay Lenoa i Conana O'Briena koji rade za istu mrežu i poznati su po međusobnom prepucavanju  putem svojih showowa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.