Rasturili su maturu: Provjerili smo žele li najbolji maturanti nakon faksa ostati u Hrvatskoj

Foto: Hazu.hr/Facebook

NAGRADA Marina Soljačića u iznosu od 5000 dolara i ove godine ide u zagrebačku XV. gimnaziju. Ovog puta osvojio ju je Nikola Jalšenjak, najbolji hrvatski maturant koji je ispite i matematike i fizike riješio 100 posto, dok je ispit iz hrvatskog jezika riješio 95,63 posto. Iako su njegovi rezultati zavidni, on nas uvjerava da je potrebno jako puno sreće da se osvoji ta vrijedna nagrada.

"Pripremao sam se kroz cijelu srednju školu kroz nastavu, a onda i cijeli četvrti razred sam pripremao najviše fiziku, ali i ostale predmete. Nisam se nadao ovakvom rezultatu, cilj mi je bio upisati željeni fakultet, ali se nisam nadao da ću baš tako dobro napisati", priča nam.

Iako mu je drago što je osvojio novac, veća mu je čast što će upoznati Marina Soljačića.

Nikola Jalšenjak

"Sretan sam zbog nagrade jer je to potvrda mog rada kroz obrazovanje i potvrda da sam na dobrom putu. Ne znam što ću s novcem, zasad ide na štednju pa ćemo kasnije vidjeti. Mislim da je od novca vrjednija prilika da upoznam tako uspješnog našeg znanstvenika", otkriva nam ovaj budući student matematike na PMF-u.

Iako se dvoumio između PMF-a i FER-a, na kraju je prevagnula ljubav prema matematici. Nakon otkrića da je upravo on dobitnik nagrade, najprije je nazvao obitelj i prijatelje. Svi su bili iznenađeni, ali i sretni. Nikolina sestra također je odlična učenica XV. gimnazije, no on ističe da za ovu nagradu treba imati dosta sreće zbog velike konkurencije.

"Mislim da nitko ne može očekivati da će je dobiti", poručuje.

Zanimalo nas je i planira li nakon fakulteta ostati u Hrvatskoj.

"Zasad se vidim u Hrvatskoj, ali vidjet ćemo tijekom studija. Ako nakon studija dobijem posao, ostat ću u Hrvatskoj", rekao je.

Marijan Smetko

Nikola nije jedini koji je postigao 100 postotni rezultat iz prirodnih predmeta. U društvu najboljih je još jedan Zagrepčanin, Marijan Smetko iz V. gimnazije.

"Pripremao sam se najintenzivnije u periodu između norijade i prvih matura, a većinom sam učio s prijateljima iz razreda, u knjižnici ili po domovima", opisao nam je.

Iako je znao da je jako dobro napisao ispite iz informatike i matematike, stopostotni rezultat iznenadio je i njega.

"Prvo sam roditeljima javio i bili su presretni i preponosni, a poslije toga prijateljima koji su mi svi čestitali, neki čak isprva nisu niti vjerovali", priznaje.

Budući programer

On je za nastavak obrazovanja izabrao FER, jer u budućnosti želi biti programer.

"Smatram da mi taj fakultet može pružiti najviše znanja, vještina i potencijala za daljnji napredak", ističe.

Iako je očito da je o budućnosti razmišljao, o ostanku u Hrvatskoj i nije toliko.

"Volio bih ostati tu u Hrvatskoj, no možda odem i van, nikad se ne zna", ističe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.