Profesorica iz Crne Gore: Došlo je vrijeme za kaznu. Taman da Rambo smanji mišiće

Foto: Borna Filic/PIXSELL

NAKON što je Rambo Amadeus progovorio o optužbama producentice Lejle Kašić za seksualno uznemiravanje i, između ostalog, rekao da ju je "slučajno pljesnuo ili štipnuo po dupetu" te da se "nije bunila", za komentar smo se obratili prof. dr. Maji Bogojević. Uz brojna druga postignuća, prof. dr. Maja Bogojević, crnogorska filmska kritičarka i teoretičarka filma, doktorirala je antropologiju roda na ISH-u te je autorica knjige Filmski pogled, rod i nacija u jugoslovenskom filmu: 1945-1991.

"Rambo Amadeus je proizvod crnogorskog patrijarhata"

"Uopće nisam iznenađena reakcijom Ramba Amadeusa, on je je inteligentan rocker koji nas je sve omađijao svojim super cool rap-inteligentnim revolucionarnim muzičkim idejama - antikapitalizam, prosocijalizam, satira, parodija klerikalizma, Smrt popa Mila Jovovića itd. I loved it, plesala sam na to kao luda tinejdžerica", govori Bogojević na početku.

"Ali avangardni Rambo je, koliko god inteligentan u svom otporu komercijalizmu i kapitalističkom diskursu, ipak proizvod crnogorskog patrijarhata, koji u kombinaciji sa srpsko-ruskim patrijarhatom beogradske politike Aleksandra Vučića eskalira do ovog slučaja jasnog napada na ženu. To jest, vraća se u ekstremni patrijarhat, koji diktiraju regionalne političke strukture s podizanjem tenzija, usponom nacionalizma i klerikalizma i što onda dobijete? Dobijete 'super cool' patrijarhalnog repera, zalutalog u magli militantnog backlasha protiv ono malo osvojenih ženskih prava u regiji", smatra ona.

Rambo je, podsjećamo, u svom odgovoru emisiju optužio za "lažno moraliziranje". Prof. dr. Bogojević kaže da se djelomično slaže s njim po tom pitanju, ali naglašava i da je on sam pristao biti u takvom programu.

MEA MAXIMA CULPA Povodom nesretnog, nemilog i neprijatnog dogadjaja u finalu snimanja epizode serijala "Dnevnica" ,...

Objavljuje Rambo AmadeusUtorak, 14. ožujka 2023.

"Iako se slažem s njim da program Dnevnica pokreće dosta etičkih pitanja (ok je raditi za dobro drugih, ali po koju cijenu medijskog objelodanjivanja, posebno za maloljetne ranjive subjekte), on se našao u centru zbivanja jer je kao javna ličnost prihvatio sudjelovati u programu koji zatim kritizira. To da nije znao o čemu se radi i da je 'samo ovlaš pogledao emisije' prije pristanka na sudjelovanje u emisiji, bajka je za malu djecu. On kao javna ličnost i kao donedavni UNICEF-ov ambasador mora biti informiran gdje nastupa i gdje ne nastupa", smatra Maja.

"Nećemo mu oprostiti što se neće javno ispričati žrtvi"

Najgorim u njegovom odgovoru ističe činjenicu da se on ispričava javnosti, ali ne i žrtvi konkretno.

"Najgore od svega u njegovom jadnom medijskom nastupu, nakon pauze, je to što on priznaje da je kolegicu 'pipkao neprimjereno', ali nju okrivljuje za to, jer, pobogu, ona je 'kriva za to, ona je manipulativna, histerična, ima dijagnozu' koju on postavlja. Reciklira sve moguće patrijarhalne i mizogine mitove, pritom se na neki način ispričavajući javnosti, ali ne i žrtvi njegovog nasilja, koliko god ono bilo 'prijateljsko štipkanje' (spontano i 'dobronamjerno') ili proizvod njegovih macho-patrijarhalnih tendencija, gdje možemo zaključiti da i on ima 'dijagnozu' (i sam to ne poriče u poluapologetičnom tonu). Ali ja niti sam psihijatrica za postavljanje dijagnoze niti sam pravnica, ali njušim da je pravno zagovnao duboko", smatra profesorica Bogojević.

"To što se on kao ispričava javnosti, ali ne i žrtvi koju je napao, jer 'ona je kriva za sve' ostavit ću pravosudnim, medicinskim organima Crne Gore (iako sad krnjim i rasturenim). 'Manipulativna, histerična, bolesna, a sexy' - eto vjekovne mizogine dijagnoze vještica", dodaje.

"Možda bismo mu oprostili njegove glupave kvalifikacije, ali to što se neće javno ispričati žrtvi njegovog nasilja i gluposti - nećemo nikad. Došlo je vrijeme za 'j'accuse' i za kaznu - kako treba. Taman da Rambo malo smanji mišiće, a da Amadeus otpočne novu glazbenu etapu pod pritiskom i u histeričnom smijehu - dok ne izađe 'pravi' Pušić", zaključuje.

Incident se dogodio na snimanju emisije Dnevnica

Podsjećamo, Kašić je na svom Instagramu optužila Ramba Amadeusa za seksualno zlostavljanje, a nemili događaj se zbio u Herceg Novom, gdje je ekipa RTV Crne Gore s njim snimala epizodu emisije Dnevnica.

"Jučer sam na snimanju epizode Dnevnica doživjela seksualno uznemiravanje od strane našeg gosta, velikog intelektualca, regionalno prepoznate i utjecajne ličnosti, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Antonija Pušića, poznatijeg pod pseudonimom Rambo Amadeus", rekla je Kašić u svojoj objavi na Instagramu.

Kašić je u objavi napisala i da je "strašno, opasno, problematično što netko sklon nemoralnom ponašanju kroz angažman u UNICEF-u ima pristup najranjivijim kategorijama društva".

"To je nedopustivo. Naravno da sam nazvana ludačom i glupačom. Poslije verbalnog sukoba i završetka svega dobila sam poruku koja je bila samo još jedan pokušaj manipulacije, u kojoj govori da sam ja loše doživjela njegov utisak da možemo da budemo dobri prijatelji", napisala je i apelirala na sve žene da ne šute na seksualno uznemiravanje.

"Malo kada sam se kao sinoć osjećala zbunjeno, nemoćno i nezaštićeno. A onda je preraslo u ljutnju i bijes. Na kraju gađenje i nervni slom. Što se treba dogoditi da bismo se osjećale sigurno dok obavljamo svoje svakodnevne aktivnosti? Koliko posramljenih žrtava je potrebno da bi nam bilo jasno da opravdanje ne postoji?" poručila je Kašić, a Rambu Amadeusu je otkazana suradnja s UNICEF-om nakon njezinih optužbi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.