Ono što se događa između Kim i Kanyea je klasično maltretiranje pred očima javnosti

Foto: Profimedia

BRAČNI brodolom slavnog američkog repera Kanyea Westa i Kim Kardashian trenutno je jedna od najpraćenijih tabloidskih priča u svijetu, a kako obično biva, ono što mnogi koji su kroz razvod prošli svrstavaju u kategoriju najstresnijih događaja u životu pretvorilo se u još jedan odvratan medijski cirkus u kojem nitko ne želi stati na kočnicu iako bi bilo najpametnije učiniti upravo to.

U svojim medijskim istupima definitivno prednjači povrijeđeni reper koji je profile na društvenim mrežama pretvorio u platforme za javnu komunikaciju s bivšom suprugom i obračune s njezinim novim dečkom i više-manje svima koji su u ovom razvodu izabrali "pogrešnu stranu". Jedna od najnovijih meta njegovih napada je dugogodišnji suradnik Kid Cudi kojeg je, tvrdi West, maknuo s novog albuma samo zato što je prijatelj novog dečka Kim Kardashian Petea Davidsona. 

Naravno, Westove objave uvijek treba uzimati s velikom dozom rezerve jer ono što on prikazuje kao činjenice vrlo su često samo njegove verzije istine ili, još češće, način da promovira novi materijal. Međutim, u ovom slučaju vrlo je teško pronaći granicu između klasične promocije i vjerojatno iskrene želje da ponovno sastavi ruševine braka koji u ovoj fazi želi spasiti samo on. 

Drama koja traje više od godine dana

Kao što znamo, Kim je podnijela papire za razvod još u veljači prošle godine, a kao razlog navela je uobičajene "nepomirive razlike" kojih se tijekom šestogodišnjeg braka i četvero djece (North, Saint, Chicago i Psalm) definitivno nakupilo.

Iako su Westovi problemi sa ženama oduvijek bili tema njegovih pjesama, činjenica je da su se problemi povezani s bipolarnim poremećajem drastično pogoršali upravo u tih šest godina, a uobičajeno ekscentrično i manično ponašanje na koje smo navikli pretvorilo se u javne slomove nakon kojih je prekidao turneje i odlazio na liječenje. 

Kanye je o svojim problemima oduvijek govorio javno, ne samo u intervjuima već i u pjesmama, ali isto tako, često je isticao i koliko se protivi terapijama. To je osjetno narušilo odnose u braku, ali Kim je, barem javno, bila podrška suprugu, a čak je nakon vijesti o razvodu djelovalo kao da će se par razići mirno.

Iako su ga povezivali s Irinom Shayk, Kim mu je i dalje bila podrška u javnosti, a pojavila se čak i u vjenčanici u sklopu jednog od njegovih javnih preslušavanja albuma Donda.  

Ipak, samo nekoliko mjeseci kasnije pojavila se vijest o vezi Kim i komičara Petea Davidsona, a to je očito bio okidač za repera koji je prvo započeo s dramatičnim izjavama o pomirenju. Tvrdio je da će ih Bog ponovno spojiti i da "nikada nije ni vidio papire za razvod".

Kim se nije uključivala u ove rasprave i u prosincu je postala i službeno razvedena, dok je u papirima stajalo da nema namjeru odlaziti na bračno savjetovanje niti se pomiriti s bivšim suprugom. U kratkom vremenu Kanye se počeo pojavljivati u javnosti s više različitih žena, a posebno je aktivno "reklamirao" svoju (kratkotrajnu) vezu s Julijom Fox. 

Stvari se ponovno zahuktavaju

Unatoč tome što su oboje naizgled okrenuli novi list, to se nije dogodilo, a reper je "prebacio u višu brzinu" i krenule su prijetnje i javne prozivke. U pjesmi Eazy je kritizirao Kim i imenovao novog dečka te dodao da ga je "Bog spasio od prometne nesreće samo kako bi mogao prebiti Petea Davidsona", a u pjesmi City of Gods dodao je da bi mu Pete trebao biti zahvalan što mu je dopustio da ima Kim. 

I dok su ovo zapravo klasične "kanještine", kakvih je u karijeri imao bezbroj, njegov profil na Instagramu bio je prepun objava u kojima je Petea nazivao "glupanom" i "smećem", a stvari su eskalirale nakon što je ustvrdio da Peteu nikada neće dopustiti da provodi vrijeme s njihovom djecom. Reper je čak objavio i Davidsonovu poruku u kojoj stoji: "Nikada ne bih stao između tebe i tvoje djece. To je obećanje. To kako ćete vi odgajati svoju djecu je vaša stvar, a ne moja. Nadam se da ću ih jednog dana upoznati i da ćemo biti prijatelji."

West je to komentirao riječima: "Ne, nikada nećeš upoznati moju djecu" i dodao da je zabrinut da je Pete već bio u njihovom domu i s njihovom djecom. Tijekom Super Bowla smanjio je tenzije i napisao da želi da su njegova supruga i djeca s njim, ali i dodao da je Kim bolje zapamtiti "da je West bio njezina najveća pobjeda".

Nedugo nakon toga rekao je da još uvijek vjeruje da će ih vjera spojiti, da nije u svađi s njom, da nikada neće odustati od svoje obitelji i da voli sve ljude u medijima. Začinio je to i porukom svim svojim fanovima da viču "Kimye zauvijek" svaki put kad vide Petea u javnosti. 

Iako ni Kim ni Pete nisu davali izjave za medije (Kim je čak cijelo vrijeme bila vrlo umjerena i samo dala do znanja da ne želi zbog djece raditi veću dramu), Kanye je podijelio njezinu poruku u kojoj je pisalo: "Stvaraš opasno i zastrašujuće okruženje i netko bi mogao nauditi Peteu, a to će biti tvoja krivica."

Kanye je fanove zamolio da fizički ne napadaju Davidsona i nastavio dijeliti poruke koje je razmijenio s Kim iako ga je ona zamolila da to ne čini. 

Ovo je uznemiravanje

Međutim, mnogi su primijetili i puno prije nego što je krenula priča s porukama da je ovo što West radi klasično uznemiravanje i javno sramoćenje žene čiji je jedini "grijeh" to što se razvela od njega. Iako je West isticao da mu Kim uskraćuje viđanje s djecom, to je očito prestao biti problem jer Kanye svima daje do znanja da ga brine jedino njegov povrijeđeni ego. 

I dio krivice svakako se može svaliti na Westove višegodišnje psihičke probleme, ali to ne umanjuje činjenicu da stvaranje ove neprijateljske atmosfere ne šteti samo njezinom novom dečku već i bivšoj supruzi i djeci. Ovo je klasično maltretiranje koje se događa pred očima javnosti koja sve to doživljava kao zabavu za mase. 

Još je bizarnije to što se ista ta javnost još nedavno snebivala nad neljudskim tretmanom Britney Spears u trenucima njezinog psihičkog sloma, dok istovremeno hladnokrvno uživa, pa čak i ohrabruje Kanyea u nečemu što nije granično, već klasično uznemiravanje. I ovog se puta ne radi samo o odraslim ljudima koji su se odlučili razvesti već i o četvero djece koja su postala dijelom medijskog cirkusa. 

Kim - Kanye - 1:0

Na to treba dodati i to da je pozicija Kim Kardashian oduvijek izazivala dvojake reakcije javnosti koja ju je u istoj mjeri podržavala i osuđivala. U ovom slučaju teško da je možete okriviti za "greške u koracima" jer tijekom cijele ove "predstave" ona je davala rijetke i redovito umjerene izjave, netipične za nekog tko vodi život pred kamerama.

Jedina konkretnija izjava bila je ona na Instagramu kada je dala do znanja da njezin bivši suprug otežava zajednički odgoj djece i da ju je povrijedio način na koji se ponaša prema njoj. S druge strane, Westove objave variraju od povrijeđenih, preko uznemirujućih, do zbunjujućih, koje biste lako mogli protumačiti kao prijetnje nasiljem. 

Naravno, sve je to zapakirano u izljeve bezuvjetne ljubavi, ali mnogi su fanovi istaknuli činjenicu da ovo "stalkanje" nije ništa manje problematično samo zato što se odigrava javno ili zato što je to samo "Kanye koji radi klasične Kanye gluposti". 

Međutim, sve je to rezultiralo novonastalom podrškom javnosti koja je stala na stranu Kim Kardashian. Nisu prošle čak ni njegove optužbe za neodgovornost kada je Kim optužio da je otvorila TikTok račun njihovoj najstarijoj kćeri North bez njegova dopuštenja. Radi se o profilu kojim upravlja odrasla osoba i svi komentari sljedbenika su ugašeni, a Kim se pojavljuje na više-manje svakoj objavi. 

I dok Kanye skuplja sve više kritika zbog licemjerja jer napada Kim iako i sam ulazi u druge veze, Kim je iz cijele situacije izašla kao pobjednica, a jedino ostaje vidjeti hoće li ovo eskalirati ili će se situacija smiriti nakon što reper objavi svoj novi album, zakazan za 22. veljače.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.